Dodijeljene plakete Zlatna kuna za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju

Autor: Poslovni.hr , 09. listopad 2023. u 21:00
Foto: HGK

“Iako se glavnina poslovanja tvrtki na području Komore Zagreb i dalje odvija u djelatnosti trgovine na veliko i malo, treba istaknuti da vrijednost izvoza tvrtki sa sjedištem u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji doseže 50 posto ukupnog hrvatskog izvoza što odražava snažnu industriju i jaku izvoznu orijentiranost”, istaknuo je Josip Zaher, predsjednik Komore Zagreb.

Hrvatska gospodarska komora- Komora Zagreb dodijelila je plakete Zlatna kuna najuspješnijim tvrtkama s područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije za ostvarene poslovne rezultate u 2022. godini.

Plaketu Zlatna kuna u kategoriji velikih trgovačkih društava s područja Grada Zagreba dobila je tvrtka Vertiv Croatia, specijalizirana za proizvodnju integriranih modularnih rješenja, koja ima više od 500 zaposlenika, od čega je 250 inženjera. IT sustave dizajnirane i proizvedene u pogonu u Rugvici izvoze diljem regije EMEA, odnosno Europe, Bliskog istoka i Afrike. Dobitnik nagrade u kategoriji najboljeg srednjeg trgovačkog društva je Syntio koji se bavi podatkovnim inženjeringom u cloudu. Ova brzorastuća domaća IT tvrtka osim sjedišta u Zagrebu, ima urede u Danskoj i SAD-u. Laureat u kategoriji malog trgovačkog društva je M.T.M. Creator, tvrtka usmjerena na rastuće područje online provjera i video identifikacija različitih usluga.

Na razini Zagrebačke županije za 2022. godinu u kategoriji velikog trgovačkog društva dobitnik plakete Zlatna kuna je tvrtka General Logistics Systems (GLS) Croatia, pružatelj poštanskih i kurirskih usluga. Prema tržišnom udjelu, u ovom području poslovanja trenutno se nalazi na prvom mjestu u RH. U kategoriji najboljeg srednjeg trgovačkog društva nagrađena je samoborska konzultantska tvrtka Infigo IS specijalizirana za informacijsku sigurnost, koja posluje u pet država i na tri kontinenta. Najbolja je tvrtka u 2022. u Zagrebačkoj županiji u kategoriji malog trgovačkog društva je Vikrom iz Begrane, tvrtka na izradu specijalnih vijaka i matica za brodogradnju, poljoprivredne strojeve, građevinarstvo, energetsku industriju, industriju hrane i pića, industriju nafte i plina, automobilsku, petrokemijsku industriju, strojarstvo.

Kao i prethodnih godina, Grad Zagreb je prema podacima FINA-e prvorangiran u RH po svim rezultatima poslovanja za 2022. godinu, osim po ekonomičnosti poslovanja. Poduzetnici s ovog područja ostvaruju i trećinu hrvatskog bruto domaćeg proizvoda. Zagrebačka županija povezana je s Gradom Zagrebom u jedinstvenu ekonomsku cjelinu te slijedi Zagreb i u rezultatima poslovanja, zauzimajući  prema ukupnim prihodima poduzetnika i prosječnoj mjesečnoj neto plaći visoko drugo mjesto, prema izvozu, broju zaposlenih i ostvarenoj neto dobiti  treće mjesto, dok je po broju poduzetnika rangirana na 5. mjesto među županijama.

“U ove dvije županije, gospodarski najrazvijenijem području Hrvatske, sjedište je 40 posto hrvatskih poduzetnika koji iskazuju 46,4 posto neto dobiti, ostvaruju 56,5 posto ukupnih prihoda i 49,6 posto izvoza svih poduzetnika u RH, s udjelom od 45 posto u broju zaposlenih. Iako se glavnina poslovanja tvrtki na području Komore Zagreb i dalje odvija u djelatnosti trgovine na veliko i malo, treba istaknuti da vrijednost izvoza tvrtki sa sjedištem u Gradu Zagrebu i Zagrebačkoj županiji doseže 50 posto ukupnog hrvatskog izvoza što odražava snažnu industriju i jaku izvoznu orijentiranost”, istaknuo je Josip Zaher, predsjednik Komore Zagreb.

Komentirajte prvi

New Report

Close