Dodatak na mirovine mogao bi postati trajan, evo o čemu će ovisiti

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. ožujak 2024. u 10:11
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Ostalo je otvoreno pitanje razmišlja li se u Vladi da se ovaj put podigne cenzus ili promijeni model.

Godišnji dodatak na mirovine u budućnosti postat će trajan i bit će vezan za godine mirovinskog staža, a ne za visinu mirovine, najavio je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić. Podsjetimo, premijer Andrej Plenković nedavno je najavio novi paket potpore i novu jednokratnu pomoć za 800 tisuća umirovljenika s mirovinom do 830 ili 840 eura, pri čemu bi pomoć bila veća što je mirovina niža, u rasponu od 50 do 160 eura. No nije bilo u potpunosti jasno hoće li to biti u istom iznosu i po istom modelu kao prošli put, piše Večernji list.

Također, ostalo je otvoreno pitanje razmišlja li se u Vladi da se ovaj put podigne cenzus ili promijeni model tako da bude vezan za staž, a ne visinu mirovine.

Ministar Piletić rekao je da će više detalja biti poznato nakon sjednice Vlade u četvrtak, ali i podvukao kako će to biti još jedan sveobuhvatan paket pomoći, kako ljudima s nižim primanjima tako i gospodarstvu. – Iako inflatorni pritisci usporavaju, inflacija stagnira, mi zapravo i ovim, za umirovljenike osmim krugom želimo dati jasan signal. Sve dok je u našem društvu i ekonomiji prisutan rast troškova života, Vlada će reagirati. Prema tome, još jedan sveobuhvatan paket bit će odgovor i pomoć našim umirovljenicima, ali i ne samo njima. Želimo da Vlada bude sigurnosni filtar koji će onemogućiti da utjecaji inflacije pogađaju naše građane, posebice one s nižim primanjima – rekao je Piletić.

Komentirajte prvi

New Report

Close