Dobit Zagrebačke banke manja 300 milijuna kuna, glavni razlog povećane rezervacije za sudske sporove

Autor: Jadranka Dozan , 10. veljača 2020. u 12:54
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Poslovanje Zagrebačke banke u 2019. rezultatski je obilježeno blagim porastom neto prihoda od kamata (2,8%), blagim padom (-2%) neto prihoda od provizija i naknada, ali osjetnim povećanjem (za 191 milijun, na ukupno 761 mil.) troškova rezervacija i vrijednosnih usklađenja, pokazuju nerevidirani podaci objavljeni danas na Zagrebačkoj burzi.

Poslovanje Zagrebačke banke u 2019. rezultatski je obilježeno blagim porastom neto prihoda od kamata (2,8%), blagim padom (-2%) neto prihoda od provizija i naknada, ali osjetnim povećanjem (za 191 milijun, na ukupno 761 mil.) troškova rezervacija i vrijednosnih usklađenja, pokazuju nerevidirani podaci objavljeni danas na Zagrebačkoj burzi.

Banka je na kraju za prošlu godinu iskazala 1,56 milijardi kuna dobiti nakon oporezivanja, što je 300 milijuna manje nego godinu prije. Dobit banke, naravno predstavlja  i glavninu iskazane dobiti na razini Grupe Zagrebačke banke koja je dosegnula 1,76 milijardi kuna, odnosno oko 240 milijuna manje.

U banci ističu kako je “ostvaren dobar operativni rezultat, glavne kategorije prihoda i rashoda su stabilne, a neto dobit je pod utjecajem jednokratnih ostalih rashoda i povećanih troškova rezerviranja za sudske sporove”. Dodaju kako imaju snažnu kapitalnu poziciju te  solidan potencijal za poduprijeti kreditnu aktivnost i razvojne potencijale klijenata.

Lani je tako zabilježila rast kreditiranja, s tim da su ukupni volumeni pod utjecajem prodaje dijela portfelja neprihodujućih kredita. Dok su krediti i predujmovi komitentima na kraju godine iznosili 66,5 milijardi, u pogledu depozita komitenata godina je zaključena s 93,9 milijardi.

Poslovni prihodi banke dosegnuli su 4,2 milijarde ili 1,5 posto manje nego godinu prije (na razini Grupe iznosili su 5,2 mlrd.). Istodobno, troškovi poslovanja ostvareni su u iznosu 1,62 milijarde, što je 1,6 posto više nego u 2018. Tako je dobit od poslovanja prije vrijednosnih usklađenja i rezerviranja za gubitke ostvarena u iznosu 2,6 mlrd. kuna.

Imovina Banke s krajem prošle goidne premašila je 117,6 milijardi, što u odnosu na godinu prije znači povećanje za gotrovo četiri posto ili 4,4 milijarde (najvećim dijelom na pozicijama likvidne imovine). Na razini Grupe Grupe imovina je premašila 145,5 milijuna kuna

Kako se ističe u priopćenju, u Grupi ZB “većina je članica ostvarila dobre poslovne rezultate”, a uz Zagrebačku banku d.d., rezultatu su najviše pridonijeli mostarska UniCredit Bank i UniCredit Leasing Croatia.

Komentirajte prvi

New Report

Close