Svinjska kuga se kao njihalo strave nadvila nad brojnim nedaćama pogođenom Slavonijom. Večernji list donosi priču OPG-ovca Ivana Živkovića iz Kućanaca. U tome slavonskom selu u općini Magadenovac ovaj 28-godišnji inženjer agronomije uzgaja čistokrvne crne slavonske svinje, križance i bijele pasmine, osluškujući vijesti o sudbini svinjogojstva i svinjogojaca te rješavajući papirologiju da njegova farma prijeđe u treću kategoriju biosigurnosti, za što ima uvjete. Ta viša razina zaštite kojom se sprečava unos uzročnika zaraznih bolesti u uzgoj životinja, a koju on na gospodarstvu ima, ujedno znači da Ivanove zdrave svinje neće biti preventivno eutanazirane.
Nakon pet godina borbe i svladavanja brojnih prepreka početkom ove godine na imanju je otvorio, sufinanciran s bespovratnih 50.000 eura iz fondova Europske unije, objekt za preradu pa meso svojih svinja tu prerađuje u slavonske suhomesnate delicije, od kojih izdvaja šunku, slaninu, kulenovu seku, pečenicu te, na razini Europske unije zaštićene, slavonski kulen i slavonsku kobasicu.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Borba jer precijenjena..
Evo ja volim kad idem u auto, da kad okrenem ključ on upali, a ne da se borim..
Uključite se u raspravu