Dobili ste kaznu za parkiranje? Evo kada nastupa zastara za ovu vrstu prekršaja

Autor: Poslovni.hr , 19. travanj 2021. u 10:45
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Zna se što slijedi ako ste se parkirali, a niste platili kartu za korištenje parkirališta tijekom određenog vremenskog perioda.

Zna se što slijedi ako ste se parkirali, a niste platili kartu za korištenje parkirališta tijekom određenog vremenskog perioda recimo, jednog sata tj. ako nemate valjanu parkirališnu kartu ili je ne istaknete na odgovarajući način. Organizator parkiranja naložit će plaćanje dnevne parkirne karte. Točnije bit će vam  na vozilu ostavljena dnevna karta s nalogom za plaćanje i dužni ste je platiti u određenom roku, piše Hak revija.

Ukoliko to jednostavno odlučite ignorirati i ne platiti u navedenom roku ili možda i taj iznos zaboravite platiti, organizator parkiranja po svoj će prilici protiv vas pokrenuti postupak za naplatu pred nadležnim tijelom.

Tu dolazimo do ključnog pitanja koje vas zanima, koji je zastarni rok za tražbina s osnove dnevne parkirne karte?

Načelno će vam svi odgovoriti kako se nemate čemu nadati, jer ćete teško to u „zastaru“ otjerati budući ta tražbina zastarijeva u općem zastarnom roku od 5 godina. Može se i citirati i sudska praksa. Županijski sud u Varaždinu, Gž-699/15-2  u obrazloženju odluke od 16. rujna 2015. naveo je: „Samo kratko valja navesti da u konkretnom slučaju nije nastupila zastara potraživanja tužitelja s obzirom da je tražbina dospjela 13. lipnja 2012. godine, a  prijedlog za ovrhu je podnijeti 03. listopada 2013. godine, a u konkretnom slučaju ne radi se o potraživanju koje bi sukladno čl.232. Zakona o obveznim odnosima zastarijevalo za 1 godinu već ova tražbina zastarijeva u općem zastarnom roku od 5 godina (čl.225. Zakona o obveznom odnosu).“

Međutim, može to biti i drugačije!  Može to biti i povoljnije za vas! Recimo da zastarni rok može biti i 3 godine!

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close