Dobili smo priliku steći važna iskustva i znanja te lako možemo zamisliti da radimo u ovakvom poticajnom okruženju

Autor: Borivoje Dokler , 30. siječanj 2022. u 22:00
Dubravka Barnjak bila je mentorica Aniti Blažeković, a Mateju Antoloviću Igor Šimić, ; V. Senčar Perkov/I. Šoban/PIXSELL

Studenti Matej Antolović i Anita Blažeković bili su jako motivirani na praksi u Ini te vjeruju da će im to pomoći da lakše dođu do prvog zaposlenja.

Kako je tijekom studija imao obvezu odraditi stručnu praksu, Matej Antolović, student Geografije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu, na internetu je počeo tražiti potencijalna poduzeća u kojima bi to mogao učiniti.

Prilikom pretrage saznao je za projekt Iskustvo zlata vrijedi koji nudi upravo ono što je tražio – obavljanje prakse u renomiranim kompanijama osobama s invaliditetom. Tako je ovaj 29-godišnji Zagrepčanin tijekom listopada i studenog prošle godine odradio praksu u Ini, u organizacijskoj jedinici Odnosi s državnom i lokalnom upravom koja pripada Istraživanju i proizvodnji nafte i plina.

Antolović ističe kako je nakon upoznavanja s glavnim zadacima i zadaćama organizacijske jedinice dobio mogućnost predstaviti svoja znanja povezana s GIS-om koje je stekao na fakultetu unutar različitih mini projekata.

Radio prostorne analize
“Unutar tih projekata bio sam zadužen za prikupljanje i obradu prostornih podataka o naftovodnoj infrastrukturi u vlasništvu Ine. Na raspolaganju sam imao prostornu bazu podataka koja sadrži raznovrsni skup prostornih podataka – rasterske, vektorske i atributivne podatke. Sa svim tim podacima radio sam različite prostorne analize te obrađivao jednostavnije upite, na primjer – gdje se nalaze likvidirane naftne bušotine i koliko ih ima, zatim analize preklapanja, optimizacija ruta opskrbe benzinskih postaja itd.

Posljednja analiza koju sam odradio tijekom prakse odnosila se na analizu dubinskih sedimentnih bazena u kojima bi se mogla nalaziti nafta. Osim provođenja analiza sudjelovao sam u izradi automatiziranih izvještaja za dobivanje atributivnih informacija u vezi bušotina iz GIS sustava. Također, bio sam uključen u proces izrade dokumentacije u razmjeni prostornih podataka između Ine i katastarske infrastrukture koja je u vlasništvu Državne geodetske uprave.

Antolović

U Ini sam dobio mogućnost predstaviti svoja znanja povezana s GIS-om koje sam stekao na fakultetu unutar različitih mini projekata.

Za kraj sam imao prilike upoznati se sa sustavom za vizualizaciju i distribuciju prostornih podataka ‘Geoportal Ina’ koji koriste svi kojima trebaju prostorni podaci za daljnji rad na svojim poslovima”, kaže Antolović i posebno zahvaljuje mentorima koji su uvijek našli vremena za njega i odgovarali na sva pitanja vezana za probleme na koje je naišao.

“Definitivno bih veoma rado ponovno odradio praksu ili pripravništvo u Ini, ne samo radi odličnih međuljudskih odnosa, nego radi raznih drugih pogodnosti koje INA pruža svojim zaposlenicima”, poručuje Antolović koji je u rujnu diplomirao na smjeru Geografski informacijski sustavi.

Za Matejevo mentorstvo bili su zaduženi Zvonimir Kaštelanac, direktor Odnosa s državnom i lokalnom upravom u Istraživanju i proizvodnji nafte i plina te Igor Šimić, specijalist za digitalnu kartografiju. Oni ističu kako je Matej pokazao izuzetno zalaganje i zainteresiranost, profesionalnost i odgovornost u radu, daleko nadilazeći njihova očekivanja s obzirom na to da je ove godine tek diplomirao.

Mijenjanje svijesti poslodavaca
“Upravo uzimajući u obzir visok stupanj Matejevog interesa za naš sustav i želje za učenjem, planirani jednomjesečni program produžen je na dvomjesečni s ciljem da se pokažu dodatni aspekti korištenja GIS sustava u povezanim organizacijskim jedinicama te potencijal za unapređenje i nadogradnju samog sustava”, kažu mentori i nadodaju kako su kolege na Mateja reagirali vrlo pozitivno.

“Svi zajedno smo nastojali stvoriti pozitivno i toplo ozračje. Mi smo dobili dašak mladosti u našem timu, elan, svježinu i motivaciju mlade osobe na početku svog profesionalnog puta. Matej je dobio uvid u funkcioniranje jednog multidisciplinarnog tima, upoznao je ljude različitih struka koji surađuju i funkcioniraju kao tim.

Uz iskazan visok stupanj odgovornosti, pouzdanosti i spremnosti na timski rad, sigurni smo da je spreman za početak jedne duge i vrijedne karijere”, smatraju mentori.

A o karijeri i zaposlenju razmišlja i Matej otkako je završio fakultet. Prijavio se na burzu i aktivno je u potrazi za prvim poslom, međutim problem je što mnogi traže radnike s iskustvom. “Smatram da projekt Iskustvo zlata vrijedi otvara vrata u svijet rada osobama s invaliditetom, a samim time omogućava i olakšava njihovo zapošljavanje.

Vladimira Senčar Perkov/I. Šoban/PIXSELL

Također, mijenja svijest među poslodavcima o sposobnostima i mogućnostima osoba s invaliditetom na poslu i na tržištu rada. “Svakako bih i drugim studentima s invaliditetom preporučio ovaj projekt te pozvao i ostale kompanije da se priključe ovom projektu jer će biti obogaćeni upornim, pametnim osobama koje se žele dokazati u postizanju poslovnih uspjeha”, zaključio je Matej.

Praksu u Ini u sklopu projekta odradila je i Anita Blažeković iz Čazme, 25-godišnja studentica Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Ona je tijekom listopada bila u Održivom razvoju, zaštiti okoliša i REACH-u gdje se, a kako kaže njena mentorica i direktorica odjela Dubravka Barnjak, izuzetno dobro snašla.

“Sve je brzo pohvatala, gdje je tko i što u zgradi i na trećem katu s liftom na oba kraja zgrade, što ponekad zbunjuje i dugogodišnje radnike u ovoj zgradi. Anita je otvorena osoba, a i na početku njene prakse postigli smo dogovor o otvorenoj komunikaciji u kojoj nema srama niti neugode za bilo koju stranu.

Bila je izuzetno motivirana da svoje zadatke obavi što je prije moguće kako bi dobila nove, izazovnije zadaće. Pokazala je izuzetnu motiviranost, spremnost na učenje i daljnji profesionalni razvoj”, kaže Dubravka Barnjak i nadodaje kako se Anita izuzetno zalagala tijekom obavljanja radnih zadataka i željela naučiti što više te proširiti svoja znanja i vještine; sve ju je zanimalo – što tko radi, kako, zašto, može li i ona pomoći.

Radna atmosfera
“Kolege su reagirali također pozitivno i otvoreno, sa željom da se osjeća uključenom u naše svakodnevne aktivnosti i radne zadatke. Mislim da smo to i ostvarili”, kaže direktorica Održivog razvoja, zaštite okoliša i REACH-a u Ini te dodaje kako je Aniti sudjelovanjem u projektu i pohađanjem prakse u Ini bilo najvrjednije to što je dobila uvid u radnu atmosferu i okruženje, kako to izgleda kad imaš posao i radiš, važnost timskog rada, usvajanje radnih navika, širenje kontakata, susreti s kolegama, stjecanje radnog iskustva…

“A mi smo zaista dobili pomoć u obavljanju radnih zadataka te smo dodatno proširili vidike i osvijestili veliki potencijal osoba s invaliditetom”, zaključuje Dubravka Barnjak. Studentica Anita Blažeković istaknula je da joj se najviše svidio pristup kolega, svi su bili izrazito ljubazni.

“Imala sam super mentoricu, Dubravku Barnjak koja mi je prezentirala čime se sve bave, kako posluju. Bilo je ugodno i zadovoljstvo raditi s njom i rado bih se ponovno tamo vratila. Svakako bi se mogla zamisliti da radim u Ini, to i je moje područje jer trenutno završavam diplomski studij Ekonomike energije i okoliša.

Nisam prije nigdje bila na praksi, ovo mi je bio prvi put”, kaže Anita Blažeković i ističe da će joj jedan od najvećih problema pri pronalasku posla biti to što nema nikakvo radno iskustvo. “Isto tako, mali izazov u traženju posla je to što sam osoba s invaliditetom pa ne mogu raditi bilo gdje, odnosno ne mogu nikakav fizički težak posao raditi.

Zato bi svima koji žele da se prijave na projekt Iskustvo zlata vrijedi poručila da je to jedno divno iskustvo, gdje upoznaš nove ljude i stekneš neko radno iskustvo”, zaključuje Anita Blažeković.

Dajemo šansu mladima
Direktorica Ljudskih resursa u Ini, Vladimira Senčar Perkov, kaže kako su u INA Grupi zaposlene osobe s različitom vrstom i stupnjem invaliditeta na različitim pozicijama. “Otvoreni smo prema zapošljavanju osoba s invaliditetom te smatramo da je naša obveza i odgovornost kao poslodavca voditi računa da radno mjesto na koje se zapošljava osoba s invaliditetom bude u skladu s njenom profesijom te prilagođeno specifičnim potrebama svake pojedine osobe.

Ako netko od naših zaposlenika tijekom radnog vijeka postane osoba s invaliditetom, utvrdit ćemo na koji način se opis radnog mjesta ili radno okruženje može prilagoditi novonastalim potrebama ili osigurati prelazak u drugu organizacijsku jedinicu unutar kompanije. Tako omogućujemo da osobe s invaliditetom kvalitetno i ravnopravno obavljaju svoje poslovne zadatke kao i ostali zaposlenici”, kaže Vladimira Senčar Perkov i nadodaje da u projektu Iskustvo zlata vrijedi sudjeluju već duži niz godina tijekom kojih su imali priliku upoznati se s mladim perspektivnim ljudima koji su donijeli prije svega jednu pozitivnu energiju i drugačije viđenje svakodnevnih situacija koje često doživljavamo kao ‘normalne’.

“Kroz ovakve programe želimo dati priliku upravo tim mladim ljudima da razvijaju svoje socijalne vještine, da ih uvedemo u svijet rada, da u realnom poslovnom okruženju obogaćuju svoje znanje i stječu praktična iskustva što će povećati njihovu konkurentnost i mogućnosti zapošljavanja na tržištu rada”, kaže direktorica Ljudskih resursa u Ini i naglašava da unatoč brojnim pozitivnim promjenama na tržištu rada, još uvijek u praksi osobe s invaliditetom često nemaju pristup svim društvenim blagodatima pa mnogi od njih ne mogu u potpunosti voditi samostalan život poput većine nas.

Mjere za lakše zapošljavanje
“Država, obrazovne institucije, poslodavci, društvo pa i svaki pojedinac zasebno imaju veliku ulogu u poboljšanju položaja osoba s invaliditetom. Osobito je važno poduzimanje mjera koje će osobama s invaliditetom olakšati zapošljavanje i rad jer posao znatno doprinosi izgradnji socijalnih vještina te njihovoj integraciji i uključenosti u društvo.

Iako su mnoga prava zakonski regulirana i zajamčena, jedino mi kao kolege, susjedi, poznanici, možemo doprinijeti da se ta prava zaista i primjenjuju u svakodnevnom životu. Kao društveno odgovorna kompanija, INA Grupa je predana stvaranju jednakih prilika i inkluzivnog okruženja.

Smatramo da je takvo radno okruženje dobar temelj na kojem ćemo dalje graditi organizacijsku kulturu u kojoj su osobe s invaliditetom ponajprije naši kolege koji upravo zbog svojih individualnih vrijednosti i razlika upotpunjuju naše radno okruženje i doprinose uspjehu naše kompanije”, zaključuje Vladimira Senčar Perkov.

Komentirajte prvi

organizator
pod pokroviteljstvom
glavni partner
partneri

New Report

Close