Dobavljači bez vlasništva u novom Agrokoru

Autor: Jadranka Dozan, Suzana Varošanec , 16. ožujak 2018. u 13:42
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Za ulazak u vlasništvo nad novim holdingom ne predviđaju se dobavljači, kako se ranije navodilo na osnovu konverzije preostalih robnih tražbina u kapital novog društva.

Ruski Sberbank idući bi tjedan s izvanrednom upravom Agrokora trebao napokon potpisati sporazum kojim će sa svojih 1,1 milijardu eura tražbina punopravno sudjelovati u nastavku procesa nagodbe.

Potvrdio je to povjerenik za Agrokor Fabris Peruško, a taj korak implicira i pravo glasa po tražbinama na koje Rusi nisu mogli računati uz osporavane tražbine. Što se Sberbanku garantiralo npr. u pogledu naplatnog statusa tražbina povuče li tužbe izvan Hrvatske, Peruško i dalje ne otkriva. Iz sažetka ključnih informacija vezanih uz nagodbu jasno je vidljivo tek da je 1,1 milijarda eura njegovih tražbina osiguranih jamstvima uredno evidentirana i po svih 8 operativnih kompanija-jamaca.

U kontekstu podrške planu nagodbe tim skorim sporazumom očito dodatno jača utjecaj financijskih vjerovnika. Uz objavljenu grubu procjenu kompanija i vrijednosti raspoložive za vjerovnike (u rasponu 1,8 do 3,8 milijardi eura) te tvrdnje da će s krajem ovog mjeseca iznos plaćenoga starog i graničnog duga dobavljačima dosegnuti u prosjeku 60-ak posto, jasno je da u novoj holding kompaniji oni zapravo neće vlasnički značajnije participirati.  Na tom tragu su i rješenja koja su na stolu oko ključnih pitanja, uključujući i ono glavno: tko će biti  vlasnici novog Agrokora. Potvrđeno je i da će se vjerovnici namirivati samo iz Agrokorove imovine u Hrvatskoj. Oko tih pitanja tek se očekuju komentari i reakcije.

Za ulazak u vlasništvo nad novim holdingom ne predviđaju se dobavljači, kako se ranije navodilo na osnovu konverzije preostalih robnih tražbina u kapital novog društva. Na jučerašnjem sastanku dobavljača i uprave to je odjeknulo, jer za namirenje dobavljača ostaje isključivo poluga novčane naplate tražbina. Procjenjuje se da za najveći broj njih to znači naplatu između 60 i 70 posto, a s graničnim dugom i 80%. No, kada se u obzir uzme i faktor otpisa, iako se još ne zna koliki će biti, to njih de facto isključuje iz kapitala. Novi se vlasnici tako identificiraju u skupini financijskih vjerovnika. Prve procjene upućuju na to da će ukupni udjel manjinskih dioničara u novom holdingu iz redova dobavljača iznositi najviše između 3 i 4 posto.

 

70 posto

naplate tražbina očekuje se za najveći broj dobavljača, s graničnim i 80 posto

Dakle, financijski vjerovnici držat će paket od čak 96 do 97 posto novog Agrokora, a od toga će ruske banke pojedinačno gledajući raspolagati s najvećim udjelom. Poznavatelji ističu i da će financijske institucije preko svojih udjela u novom holdingu kroz konverziju tražbina u kapital novog društva istodobno u 100-tno vlasništvo dobiti sve operativne kompanije koncerna. "Novi holding bit će u cijelosti vlasnik svih operativnih kompanija obuhvaćenih postupkom izvanredne uprave zato što se manjinski udjeli ne predviđaju ni u jednoj operativnoj kompaniji. Mogućnost koja postoji kao jedina iznimka od tog pravila tiče se samo Tiska, za kojeg je moguće da će ga spomenuti razvoj zaobići zbog interesa za preuzimanjem tog društva u cijelosti od strane BAT-a", kaže naš sugovornik iz Udruge dobavljača koji je želio biti neimenovan.

Kako vjerovnicima u ovom procesu neće biti na raspolaganju za namirenje imovina Agrokora izvan Hrvatske, to znači da ih 'izoliraju' u Sloveniji iz Konzumovog članskog udjela u Mercatoru (oko 70%) ili u Srbiji kroz Ideju kao sastavnicu Mercatora. Tom imovinom raspolagat će novi vlasnici Konzuma. Kako je poznato da je trgovački lanac Tommy iskazao interes za preuzimanje cjelokupnog Agrokorovog retail lanca, a u tome ima podršku Udruge dobavljača koja je za nacrt nagodbe dogovorila i da na pet godina zadržavaju police, sad je prelomljeno i pitanje procedure.

Ulazak Tommyja, kako se doznaje, neće biti dio nagodbenog procesa, nego će vlasnici novog Agrokora o tome voditi razgovore sa zainteresiranim kupcima nakon postignute nagodbe – kako za Konzum s Tommyjem, tako i za Ledo, Jamnicu, Zvijezdu, Belje, PIK-ove… Namjera je ostaviti retail kao regionalnu cjelinu. "Što se regresnih dužnika tiče, tražimo najbolje rješenje u pregovorima između dobavljača i banaka kako bi im se izašlo u susret, no mogućnosti su ograničene. U sklopu nacrta nagodbe to je nemoguće riješiti na isti način za sve jer je dano jamstvo, dok neka načelna preporuka neće biti od velike koristi.

No, nastoji se s bankama postići dogovor da prije prodaje takve tražbine, koja će moguće biti i 70% otpisana, po istim uvjetima prvo je ponude na otkup samim dužnicima. To je dobro rješenje samo za one koji za to na raspolaganju imaju novac", navodi naš sugovornik. No, pojedini pravnici navode da to može uzrokovati sporove oko tumačenja pravnog značenja nagodbe u odnosu na opstanak regresnih zahtjeva.

Komentari (4)
Pogledajte sve


Predlažem svim radnicima Kraša i ostalih "vjerovnika"dobavljača neka pitaju Mercator koliko je"slovenskih" polica ostalo njima kad je Agrokor uzeo Mercator, nakon toga nek se zamisle da li smatraju da će za 5 godina moći preživjeti na način da rade robnu marku za Spar,Lidl ili Kaufland (ako isti do tada nebudu imali svoj pogon za navedeni proizvod)?
Ukoliko ne zadrže Konzum, ovo je kraj "domaće" proizvodnje (ovoga što je ostalo sa stranim sirovinama).

Robne marke su smece: proizvode ih firme koje rade na minimalnim marzama i rezu troskove gdje je god moguce da bi prezivlle.

Predlažem svim radnicima Kraša i ostalih “vjerovnika”dobavljača neka pitaju Mercator koliko je”slovenskih” polica ostalo njima kad je Agrokor uzeo Mercator, nakon toga nek se zamisle da li smatraju da će za 5 godina moći preživjeti na način da rade robnu marku za Spar,Lidl ili Kaufland (ako isti do tada nebudu imali svoj pogon za navedeni proizvod)?
Ukoliko ne zadrže Konzum, ovo je kraj “domaće” proizvodnje (ovoga što je ostalo sa stranim sirovinama).

nevjerojatno, ali tako je. oni ce gurat tu ludost do samog kraja. decki su se malo zaigrali 🙂

New Report

Close