Do kraja godine za OPG-ove postrojenje za preradu u S. Sušici

Autor: Poslovni dnevnik , 14. travanj 2021. u 22:00
Proizvođači će moći u postrojenju proizvoditi sokove te sušiti voće i bilje/R. ANIĆ/PIX

Dio opreme već je nabavljen, a za dio traje postupak javne nabave.

Centar za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko-goranske županije uređuje i oprema postrojenje za preradu poljoprivrednih proizvoda u Staroj Sušici, vrijedno oko 4,7 milijuna kuna, koje bi u punom pogonu trebalo biti tijekom ove godine pa su proizvođači pozvani da iskažu zanimanje za suradnju.

Ravnatelj centra Dalibor Šoštarić, proizvođači s područja te županije moći će u postrojenju prerađivati odnosno proizvoditi bistre i mutne sokove, pekmeze i džemove i jaka alkoholna pića te sušiti voće i bilje.

Za to će im biti na raspolaganju preše, kotlovi, pasterizator, destilerija, sušara i druga oprema. Kapacitet pogona za preradu soka bit će 150 litara na sat, sušara će biti površine 25 četvornih metara, a za destilaciju će biti na raspolaganju manji kotao od 95 litara.

Dio opreme već je nabavljen, a za dio traje postupak javne nabave. Očekuje da će oprema vrijedna više od 1,5 milijuna kuna biti nabavljena do kraja godine, a do tada se očekuje i ishodovanje svih dozvola i početak rada postrojenja.

Proizvođači će svoje poljoprivredne proizvode morati dostaviti i podmiriti stvarne troškove prerade i ambalaže, ako nemaju vlastitu, ali bez naknade za preradu i proizvodnju.

Po riječima Šoštarića, svoje proizvode će na preradu moći dovesti ponajprije registrirana obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG) iz županije, odnosno iz lokalnih jedinica koje su osnivači centra, ali i drugi građani, a o tom će biti određeni jasni uvjeti.

Iz Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije upućen je i poziv za iskazivanje interesa pčelara, o čemu će ovisiti hoće li biti nabavljena i oprema za punionicu meda.

Komentirajte prvi

New Report

Close