Do izbora Centar za inovacije i AI strategija

Autor: Bernard Ivezić , 07. lipanj 2020. u 22:00
Vlada radi infrastrukturu kroz koju želi poticati suradnju i inovacije/GettyImages

U sklopu novog Centra za inovacije u Zagrebu bit će i dio posvećen razvoju umjetne inteligencije (AI).

U roku od mjesec dana, neposredno pred parlamentarne izbore zakazane za 5. srpnja, završit će se izgradnja Centra za razvoj novih tehnologija i predstaviti Nacionalni plan za razvoj AI-ja.

Najavio je to u petak u Zagrebu na CroAI-jevom panelu o poticanju razvoja umjetne inteligencije u Hrvatskoj državni tajnik Ministarstva gospodarstva Mario Antonić. Novi centar opisao je kao dom za inovacije u kojem Vlada želi okupiti gospodarstvo i znanost te ih potaknuti da sami stvaraju prijedloge projekata za R&D.

Trenutačno, navodi Antonić, to još nije tako već Vlada još uvijek značajno sama radi na motiviranju takve suradnje.

Primjeri Izraela i Švedske
“Naša sposobnost da financiramo inovacijski sustav u Hrvatskoj mahom ovisi o EU sredstvima, primjerice kroz IRI natječaje, i dosta radimo na tome da povežemo znanost i gospodarstvo kako bi sami iznjedrili inicijative. Neke od njih vidjeli smo na posljednjem IRI natječaju”, kaže Antonić.

0,97

posto BDP-a Hrvatska u prošloj godini uložila u R&D prema podacima Ministarstva gospodarstva

Navodi da je Hrvatska u 2019. dosegla ulaganja u R&D od 0,97 posto. U ovoj godini cilj je 1,4 posto te, ističe, da je Vlada uvjerena da će se taj cilj ostvariti. Potom je plan doći do EU prosjeka, zacrtanog na 3 posto, ali koji se i za EU čini preoptimističnim. Antonić kaže da su se u pripremi novog Centra ugledali na Izrael i Švedsku, ali da njihove modele poticanja R&D-a neće prekopirati već u mjeri u kojoj je to moguće prilagoditi hrvatskim prilikama.

“U procesu smo postavljanja Centra za inovacije koji će biti smješten u Zagrebu te će se jednim dijelom posvetiti i razvoju AI-ja”, kaže Antonić. Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI te direktor AI tvrtke Mindsmiths kaže da Hrvatska ima šansu postati lider u primjeni AI-ja.

Ključ u sinergiji
“Naše stajalište predstavlja lako razumljive i primjenjive mjere koje su bitne za cijelu Europsku uniju, a Hrvatska bi fokusom na umjetnu inteligenciju kao područjem od nacionalnog interesa mogla postati prepoznatljiva AI sila u svijetu”, kaže Malenica.

1,4

posto očekivani udio BDP-a koji će se investirati u R&D tijekom ove godine prema procjeni Vlade

Ilan Mor, veleposlanik Izraela kaže da su treći u svijetu, iza SAD-a i Kine, po broju startup tvrtki u području umjetne inteligencije. “Ključni sastojak u poticanju i rastu inovacija je sinergija između poduzetnika, akademije i državnih institucija”, kaže Mor.

Diana Helen Madunić, veleposlanica Švedske ističe da je snažna industrijska tradicija u Švedskoj ključni akcelerator potražnje za AI inovacijama. “Hrvatska kao mlada zemlja može iskoristiti članstvo u EU i inovacije temeljene na AI-ju plasirati na europskom jedinstvenom tržištu”, zaključuje Madunić.

Komentirajte prvi

New Report

Close