HEP-u u planu 200 integriranih sunčanih elektrana

Autor: Poslovni dnevnik , 05. veljača 2023. u 08:28
HEP Proizvodnja pustila je u rad sunčanu elektranu na objektima u krugu TE-TO SisakHEP

Investicija u projektiranje i izgradnju te dvije elektrane iznosila je 389 tisuća eura, od čega je 40%, odnosno gotovo 156 tisuća eura, sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

HEP Proizvodnja pustila je u trajni rad integriranu sunčanu elektranu snage 215 kW, instaliranu na objektima u krugu Termoelektrane-toplane Sisak (TE-TO Sisak), a u tijeku su pripreme za puštanje u probni rad integrirane sunčane elektrane, snage 200 kW u Termoelektrani-toplani Osijek (TE-TO Osijek).

Investicija u projektiranje i izgradnju te dvije elektrane iznosila je 389 tisuća eura, od čega je 40%, odnosno gotovo 156 tisuća eura, sufinancirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Obje elektrane proizvodit će električnu energiju prema konceptu kupca s vlastitom proizvodnjom, što će omogućiti znatno smanjenje troškova za vlastitu potrošnju električne energije na lokacijama HEP-ovih elektrana.

HEP grupa sada ima 63 integrirane sunčane elektrane, ukupne snage 2,7 MW. Uskoro kreće novi investicijski ciklus čijom će realizacijom do kraja 2025. ukupan broj sunčanih elektrana na HEP-ovim objektima biti veći od 200.

”Elektrane na krovovima naših objekata bitan su element obnovljivog scenarija razvoja, kojega intenzivno provodimo unatoč financijskom teretu od 900 milijuna eura koji smo preuzeli u sklopu paketa mjera Vlade za ograničenje rasta cijena energije.

Do ljeta ćemo u trajnom pogonu imati deset velikih neintegriranih sunčanih elektrana, a do 2030. u suncu i vjetru planiramo imati 700 megavata snage”, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Direktor HEP Proizvodnje Robert Krklec dodao je da se provodi i ciklus rekonstrukcije i revitalizacije hidroelektrana vrijedan 570 milijuna eura te da se realiziraju i projekti modernizacije termoenergetskih objekata izgradnjom novih visokoučinkovitih blokova.

Komentirajte prvi

New Report

Close