Dnevno.hr prednjači u širenju mržnje u domaćim medijima

Autor: Saša Paparella , 30. ožujak 2017. u 14:06
Foto: Screenshot

Istraživanje Gonga trajalo je godinu dana,

Prema rezultatima projekta praćenja govora mržnje u medijima, koje je obuhvatio razdoblje od početka listopada 2015. do završetka rujna 2016., najviše govora mržnje zabilježeno je na portalu Dnevno.hr, koji je – kako se navodi na portalu HND-a “u više navrata pokazao sklonost diskriminatorno intoniranom, ponižavajućem i uvredljivom govoru, prikazivanju izvaneuropskih izbjeglica i migranata kao kriminalaca i silovatelja te afirmaciji homofobnih stavova”.

Istraživanje je provodio Gong u suradnji s timom istraživača-volontera te aktivista i novinara koji je savjetodavno podržavao proces praćenja. U analizu je uključeno 30-ak medija, među njima i mainstream mediji.

Praćenje nije bilo usmjereno isključivo na sadržaje u medijima, već su se u izvještajima našli i istupi osoba koje su svojim javnim govorom i djelovanjem pridonijele atmosferi netrpeljivosti prema različitostima.

Među najgorim slučajevima nalazi se serijal kolumni portala Dnevno.hr o izbjeglicama, u kojima su migranti ocrnjivani i prikazivani kao „primitivni ljudi čiji IQ u prosjeku jedva doseže polovicu onog u najrazvijenijim dijelovima svijeta“, koji su „prilično nisko u evolucijskom lancu, sviđalo se to kome ili ne“.

Kada je riječ o pojedinačnim slučajevima govora mržnje u medijima, kao jedan od najgorih istaknut je govor novinara Marka Juriča u odjavi emisije Markov trg na početku 2016., zbog kojeg je Z1 televizija kažnjena suspenzijom emitiranja na tri dana. Nakon toga je uslijedio prosvjedni marš na Agenciju za elektroničke medije (AEM), regulatorno tijelo koje je izreklo kaznu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close