Dizajn eurokovanice pod sve jačim udarom, u sve će se uključiti i pravni stručnjaci, oglasili se i iz Vlade

Autor: Poslovni.hr , 06. veljača 2022. u 13:40
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Motiv kune na hrvatskoj kovanici eura dizajnirao je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković. Za pobjedu na natječaju dobio je 70.000 kuna.

Hrvatska narodna banka provjerava i konzultira se s pravnim stručnjacima oko informacija da dizajn kune za naličje eurokovanice od 1 eura autora Stjepana Pranjkovića podsjeća na fotografiju životinje kune s interneta, objavio je Večernji list te naveo da su iz Vlade naveli kako su svi natjecatelji morali su priložiti izjavu kojom jamče da su vlasnici autorskih prava likovnog rješenja koji  su kandidirali.
Na kovanici od dva eura bit će prikazana geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi lik Nikole Tesle, a na jednom, dva i pet centa naći će se motiv kojim je službena kratica Republike Hrvatske, HR, napisana na uglatoj glagoljici, i to ligaturom, to jest spojenim slovima H i R u jedinstveni tipografski znak, kakav se rabi još od prve hrvatske tiskane knjige iz 1483.

Podsjetimo, upravo je kovanica od jednog eura izazvala raspravu na društvenim mrežama. Naime, jedan od korisnika Twittera objavio je taj motiv uz jednu fotografiju kune u divljini, koje su iznimno slične. Korisnici Twittera ustanovili su da je autor fotografije na kojoj je prikazana kuna zlatica britanskog fotografa ptica i divljih životina Iaina H. Leacha.

Fotograf Ian H. Leach također se uključio u raspravu. “Hvala što ste me obavijestili. Nisam siguran što sad mogu učiniti, možda će mi poslati besplatan novčić”, napisao je. Autor fotografije Iain H. Leach, kako je sam rekao,  nije bio upitan za dopuštenje za korištenje njegove fotografije. HNB će svoj komentar objaviti sutra.

Motiv kune na hrvatskoj kovanici eura dizajnirao je magistar primijenjene umjetnosti Stjepan Pranjković. Autor Stjepan Pranjković za dizajn je dobio 70.000 kuna. Hrvatska narodna banka raspisala je 2. kolovoza 2021. otvoreni natječaj za izbor dizajna nacionalne strane eurokovanica, a natječaj je trajao do 15. rujna 2021.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Komentirajte prvi

New Report

Close