‘Direktnim žrtvama’ krize daju priliku za što brži novi start

Autor: Sergej Novosel Vučković , 09. rujan 2020. u 05:33
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ispostava slovenske tvrtke za traženje i selekciju i web burza rada projektom Pokrenimo Hrvatsku potiče one koji su u koroni izgubili posao da obznane svoje kvalitete.

Premda je Vlada ponovno produljila trajanje mjere potpore za očuvanje radnih mjesta za djelatnosti “najoštećenije” pandemijom koronavirusa (HZZ jučer obznanio da je rok za podnošenje zahtjeva 15.9.-15.10., op.a.) pa će tisuće radnika do daljnjega dobivati 4000 kuna od države do pune plaće, dio zaposlenih nije te sreće, jer su u ovoj krizi od ožujka ostali bez radnog mjesta, zbog pada gospodarske djelatnosti ili propasti poslodavca. Prema zadnjim podacima HZZ-a od početka kolovoza, krajem srpnja eveidentiranih nezaposlenih na godišnjoj razini bilo je 32,4% više nego 2019. (+37.044), ukupno 151.433. Dobar dio zbog korone.

Detaljne provjere

Upravo njima namijenjen je projekt Pokrenimo Hrvatsku, koji je tvrka Kariera, za traženje i selekciju, te posrednik u zapošljavanju i web burza rada, pokrenula da bi im pružila novu šansu i što raniji novi start.

“Činjenica jest da je određeni broj ljudi ostao bez posla pod utjecajem koronavirusa i da je stabilnost radnih mjesta rizičnija možda čak više nego ikad”, govori nam Gorana Santini, country manager Kariere za Hrvatsku.

Tvrtka je ispostava istoimene slovenske, jednog od Top 15 poslodavaca u toj zemlji. Kariera hrvatski projekt provodi s centralom u Ljubljani gdje se zove Zaženimo Sloveniju. Cilj je, navode, mobilizirati kandidate na tržištu rada koji su ostali bez posla isključivo zbog korona krize te su u trenutku prijave na natječaj nezaposleni “Kvalitetni ljudski resursi uvijek će biti traženi i željeni. Želimo biti proaktivni sudionici u kreiranju tržišta rada i dati priliku svima koji su bili direktne “žrtve” ove krize, istaknuti njihove kvalitete i predstaviti ih svim potencijalnim poslodavcima. Raspisali smo javni natječaj na Facebook i Linkedin stranicama Kariera Hrvatska i pozvali sve da se jave i pošalju životopise. Mi te kandidate provjeravamo i izdvajamo najbolje koji će steći status Approved by Kariera i time ćemo ih prezentirati na tržištu kao kvalitetne kandidate našim postojećim i potencijalnim poslovnim partnerima”, upućuje nas G. Santini.

S kandidatima koji budu odabrani za predstavljanje organizira se videorazgovor radi boljeg upoznavanja i definiranja koje karakteristike istaknuti na profilu. Njihove kvalifikacije i iskustva detaljno se provjeravaju. Oni koji ne budu tako prezentirani ostaju u bazi kao mogući kandidati za poslove iz ponude Kariere. Unazad nekoliko godina tvrtka je u jadranskoj regiji posredovala u zapošljavanju 4500 ljudi, a godišnje obavi i 15.000 selekcijskih razgovora.

Nije lako javno priznati

Projekt Pokrenimo Hrvatsku imao je, kaže čelnica Kariere, iznimno dobar odaziv u početnoj fazi.

“Nije lako funkcionirati u krizi i javno prezentirati da ste ostali bez posla. Najviše prijavljenih za sudjelovanje je iz područja marketinga, prodaje, turizma, ljudskih resursa i proizvodnih djelatnosti. Sada prolaze kroz naše detaljne korake selekcije i u fazi smo završetka provjere i selekcije prvog kruga. Prvog kandidata i njegov profil ćemo objaviti sredinom rujna”, najavljuje Santini. Naglašava da natječaj za ovo “neobično radno mjesto” još traje i prijave kandidata se primaju. Fokus im je na svima i žele jednako istaknuti kvalitetnog menadžera i kvalitetnog skladištara, prodavača, pekara…

“Tako želimo mijenjati i utjecati na naše poslovanje, utjecati na promjene i prilagodbu u usluzi koju radimo, istaknuti pojedince koji su kvalitetni i pomoći tvrtkama da nađu najbolje kandidate”, objašnjava Gorana Santini. Svjesna je da su poslovanja pala i nezaposlenih je više, no upozorava – tržište rada nije zamrlo.

“Tvrtke su se vrlo brzo prilagodile i pojavile su se i nove potrebe za radnom snagom. Kariera nastavlja biti (pro)aktivna i na takvom izmijenjenom tržištu i glavni akter između najboljih poslodavaca i radnika. Sigurni smo da ovakvim pristupom možemo pomoći zajednici unutar našeg područja rada i utjecati na pozitivan pristup u krizi, te pomoći da što brže i bolje iz nje izađemo”, nada se country manager Kariere.

Komentari (1)
Pogledajte sve
Objava čeka odobrenje

New Report

Close