Dioničarima HPB-a isplatit će se 5,28 milijuna eura dividende ili 2,61 euro po dionici

Autor: Jadranka Dozan , 14. studeni 2023. u 11:53
Foto:M. Lukunić/PIXSELL

Skupštinskom odlukom s kraja kolovoza 17,6 milijuna eura lanjske neto dobiti banke raspoređeno je u zakonske rezerve i zadržanu dobit, a nova skupština s prijedlogom isplate 30 posto dobiti rezultat je nedavne Vladine odluke vezane uz dividende u pretežito državnim tvrtkama

Hrvatska poštanska banka objavila je poziv na glavnu skupštinu koja će se održati 21. prosinca, a jedina točka o kojoj će se odlučivati je isplata dividende. Prema skupštinskom prijedlogu, dioničarima će se isplatiti 2,61 euro po dionici ili ukupno 5,28 milijuna eura, i to iz zadržane dobiti 2022.

Dioničari HPB-a o raspodjeli lani ostvarene dobiti prvotno su odlučivali na glavnoj skupštini krajem kolovoza, kad je potvrđen prijedlog da se 17,6 milijuna eura (132,6 milijuna kuna) ostvarene dobiti 2022. rasporedi na način da se dvadeseti dio ili nešto manje od 880 tisuća eura usmjeri u zakonske rezerve, a preostalih 16,7 u zadržanu dobit.

Odluka da se ipak ide na isplatu dijela dobiti rezultat je Vladine odluke s početka ovog mjeseca vezane uz isplate dobiti u pretežito državnim tvrtkama ili strateški važnim društvima u kojima ima značajnije (manjinske) udjele.

U obrazloženju predložene dividende ističe se kako se primjena te Vladine odluke odnosi i na HPB u kojemu država drži većinski paket dionica, s tim da je njome za banku predviđena isplata 30 posto lanjske dobiti (za većinu drugih društava taj postotak je 60 posto).

U Upravi banke navode da će se isplata dividende provesti “po ispunjenju uvjeta zaštite deponenata” definiranih Zakonom o kreditnim institucijama jer predložena isplata ukupno 5,28 milijuna eura dividende predstavlja smanjenje redovnog osnovnog kapitala. Pozivajući se upravo na te zakonske odredbe dospijeće tražbine za isplatu dividende utvrđeno je na 24. lipnja 2024. (dan plaćanja).

Pravo na isplatu dividende pripada svim dioničarima, a dan kada će se na uređenom tržištu trgovati dionicama Banke bez prava na isplatu dividende je 27. prosinca 2023., ističu u Upravi HPB-a na čelu s Markom Badurinom.

Inače, temeljni kapital Banke iznosi nepunih 162 milijuna eura i podijeljen je na nešto više od dva milijuna dionica.

Komentirajte prvi

New Report

Close