Dio građana uskoro dobiva novčanu potporu ili naknadu, poznato je tko i koliko

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. rujan 2023. u 11:01
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Grad Zagreb je koncem lipnja objavio poziv za dodjelu potpora srednjoškolcima i studentima pod međunarodnom i privremenom zaštitom.

S dolaskom jeseni i početkom škole, brojne općine i gradovi na različite su načine odlučili pomoći srednjoškolcima i studentima, objavili su natječaje za dodjelu stipendija, jednokratnih pomoći, naknada za kupnju udžbenika i ostalog potrebnog materijala.

Grad Split svojim uspješnim srednjoškolcima dodjeljuje 40 stipendija, a mjesečni im je iznos 106 eura.

Prijaviti se mogu splitski srednjoškolci koji su prethodne dvije školske godine završili s najmanje 4,50 za svaku, potom oni koji su u tom razdoblju osvojili jedno od prva tri mjesta na državnom ili županijskom natjecanju, odnosno jedno od prva tri mjesta na Međunarodnoj olimpijadi bez obzira na prosjek ocjena u prethodne dvije godine.

Split je, uz to, spreman financijski poduprijeti i srednjoškolce i studente iz socijalno ugroženih obitelji.

Rijeka do petka, 15. rujna zaprima zahtjeve za jednokratnu novčanu pomoć od 135 eura redovitim srednjoškolcima ili studentima u 2023./2024. godini. Pomoć je namijenjena onima koji dolaze iz kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade, potom onima koji ostvaruju pravo na osobnu invalidninu ili doplatak za pomoć i njegu, učeniku/studentu koji je udomljeno te dijete poginulog stradalog, zatočenog ili nestaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata.

Zagreb: Za studente i srednjoškolce pod međunarodnom zaštitom 2.000 eura

Popis lokalnih jedinica i stipendija koje dodjeljuju nije konačan, naime, glavnina ih natječaje za stipendije objavljuje u listopadu i studenom.

Grad Zagreb je koncem lipnja objavio poziv za dodjelu potpora srednjoškolcima i studentima pod međunarodnom i privremenom zaštitom. Poziv je otvoren do 31. prosinca 2023. ili do iskorištenja sredstava, a visina potpore iznosi 2.000 eura.

Velika Gorica daje novčane naknade od 120 eura srednjoškolcima radi nabave udžbenika i ostalih obrazovnih materijala. Uvjet je da su redoviti u školi i da imaju prebivalište/boravište na području Gorice.

Jednokratnu potporu (stipendiju) u iznosu od 75 eura svim svojim srednjoškolcima za nabavu udžbenika, radnih bilježnica i bilježnica, dodjeljuje i Grad Krk.

Za nabavu udžbenika, radnih bilježnica i druge potrebne školske opreme svim srednjoškolcima s prebivalištem na svom području, Grad Vrlika isplatit će jednokratnu potporu od 100 eura.

Koprivnica dodjeljuje 20 stipendija redovnim studentima Sveučilišta Sjever – Sveučilišni centar Koprivnica za akademsku 2023./2024. Dodjeljuje ih u obliku jednokratne pomoći u visini od 968 eura.

o sedam stipendija namijenila je za stručne prijediplomske studije „Prehrambena tehnologija“ i „Zaštita okoliša, recikliranje i ambalaža“, a šest stipendija za studij „Logistika i mobilnost“.

Grad Sinj daje stipendije siromašnijim srednjoškolcima u iznosu od 40 eura mjesečno kroz deset mjeseci, ukupno 400 eura.

Zaklada Mikec stipendira studente iz Međimurja 

Mursko Središće odlučilo se za jednokratnu novčanu pomoć za redovite studente sa svog područja, isplatit će je početkom studentske godine, a iznosi 100 eura.

Svojim srednjoškolcima Grad Supetar u aktualnoj školskoj godini dodijelit će ukupno trinaest stipendija i financijskih potpora u iznosu od 80  eura mjesečno po korisniku, tijekom deset mjeseci, ukupno 800 eura.

Grad Otok pak u cijelosti financira smještaj svojih srednjoškolaca u učeničkim domovima.

Uz gradove i općine, stipendije dodjeljuju i zaklade. Tako obiteljska zaklada Mikec dodjeljuje stipendiju nadarenim studentima slabijeg imovinskog stanja iz Međimurja.

Od 2016., kada je osnovana, do prošle godine, ta je Zaklada dodijelila 260 stipendija u iznosu od 5,2 milijuna kuna. Prošle godine iznos stipendije povećan je sa 1.100 na 1.300 kuna mjesečno, te je u tom iznosu dodijeljeno 48 stipendija, uspješnim studentima.

Komentirajte prvi

New Report

Close