Poslovni.hr slavi 20.rođendan
EN DE

Dijele se nove potpore, imate još manje od mjesec dana za prijavu

Autor: Poslovni.hr
01. rujan 2025. u 11:33
Podijeli članak —
Foto: Sime Zelic/PIXSELL

U prošla četiri desetljeća uzgajivači su unaprijedili proizvodnju i smanjili utjecaj na okoliš, ali ima prostora da se on još smanji, unaprjeđenjem tehnologije i pažljivim odabirom lokacija.

Manje od mjesec dana preostalo je zadarskim poduzetnicima u sektoru akvakulture da se prijave na ovogodišnji Javni poziv Zadarske županije za podnošenje Zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja marikulture za 2025. godinu. Ovim Javnim pozivom želi se nastaviti poticati razvoj marikulturne djelatnosti na području Zadarske županije.

Potpora se može dodijeliti fizičkim i pravnim osobama iz ranga mikropoduzeća s manje od 10 zaposlenika, čiji je godišnji promet manji od dva milijuna eura koji su nositelji dozvole za akvakulturu na području Zadarske županije, piše Zadarski list.

Javni poziv otvoren je od 22. kolovoza 2025. godine do 22. rujna 2025. godine. Sufinancirati se mogu troškovi nastali i plaćeni od 29. kolovoza 2024. godine do dana zatvaranja Javnog poziva za podnošenje Zahtjeva za dodjelu sredstava potpora iz područja marikulture Zadarske županije za 2025. godinu.

Akvakultura jedno je od najpropulzivnijih gospodarskih područja u našoj regiji, gdje se na državnoj razini proizvede najviše ribe. Marikultura na zadarskom području čini više od 70 posto ukupnih kapaciteta u državi te je izuzetno bitna gospodarska grana za grad i županiju.

Zbog velike potražnje za njenim proizvodima, ali i zbog ostalih utjecaja kao što su klimatske promjene, nalazi se pred velikim izazovima te je potrebno pažljivo definirati njen daljnji razvoj na održivim principima.

Zadarski akvatorij područje je najrazvijenije marikulture u Hrvatskoj s najvećim brojem kaveza smještenim u Srednjem, Iškom i Ravskom kanalu. Marikultura je važan izvor hrane koja obogaćuje naše jelovnike, ali i smanjuje pritisak na prirodne stokove riba, piše Zadarski list.

U prošla četiri desetljeća uzgajivači su unaprijedili proizvodnju i smanjili utjecaj na okoliš, ali ima prostora da se on još smanji, unaprjeđenjem tehnologije i pažljivim odabirom lokacija.

Autor: Poslovni.hr
01. rujan 2025. u 11:33
Podijeli članak —
Komentirajte prvi

Moglo bi vas Zanimati

New Report

Close