Digitalnu putovnicu već ima više od 14.000 Hrvata: Što vam sve treba da se njome koristite

Autor: Poslovni.hr , 03. travanj 2024. u 08:11
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Projekt je vrijedan 2,3 milijuna eura, a financira ga Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije. Ukupni budžet u Hrvatskoj iznosi 1,1 milijuna eura, a testeri i sudionici su iz Certilije hrvatskoj graničnoj kontroli dosad poslali više od 600 najava putovanja u treće zemlje.

Digitalnu putnu vjerodajnicu, koja omogućuje brži prelazak granice, daje mogućnost najave dolaska na odredište i unapređuje sigurnost, naši građani testirali su među prvima u svijetu. Uz našu zemlju u projektu Digital Travel Credential (DTC) sudjelovala je i Finska, a s hrvatske strane pilot-projekt provodi Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD), specijalizirana za proizvodnju osobnih dokumenata i visoko zaštićenih tiskovina, koja je uspostavila sustav za izradu i korištenje DTC-a, dok je Ministarstvo unutarnjih poslova na zagrebačkom aerodromu uspostavilo sustav i instaliralo potrebnu opremu za provođenje DTC kontrole za letove izvan schengenskog područja. Pilot-projekt završio je prošli mjesec, a do 15. ožujka u Certilia mobilni wallet već je dodano više od 14.000 putnih dokumenata, a testeri i sudionici iz Certilije hrvatskoj graničnoj kontroli poslali su više od 600 najava putovanja u treće zemlje, piše Večernji list.

Digitalna verzija fizičke putovnice

Digitalna verzija fizičke putovnice na pametnom telefonu razvijena je na temelju specifikacije Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo. S obzirom na to da se temelji na ”hibridnom” konceptu koji kombinira putnu vjerodajnicu u digitalnom obliku, kao i fizičku komponentu koja je s njom povezana, digitalna putovnica jamči najvišu razinu sigurnosti. Inače, AKD-ovi i MUP-ovi stručnjaci razvili su komponente sustava za izradu i pohranu digitalne putne vjerodajnice, uključujući razvoj funkcionalnosti podnošenja zahtjeva za izradu i pohranu DTC-a u Certilia mobile walletu, a proveli su i integraciju sa sustavom za graničnu kontrolu.

Iako je sam pilot-projekt završio s proteklim mjesecom građani Republike Hrvatske mogu nastaviti koristiti digitalnu putnu vjerodajnicu, pa ih iz MUP-a pozivaju da skinu mobilnu aplikaciju Certilia, preuzmu svoj mobilni identitet, valjanu putovnicu ili eOI dodaju u hrvatski wallet te postanu dionici ovog zanimljivog projekta. Trebaju li pomoć, poručuju iz Ministarstva unutarnjih poslova, mogu je dobiti u svim većim policijskim upravama.

Projekt je vrijedan 2,3 milijuna eura, a financira ga Glavna uprava za migracije i unutarnje poslove Europske komisije. Ukupni budžet za provedbu DTC pilot-projekta u Hrvatskoj iznosi 1,1 milijuna eura, od čega je 95 posto (1,04 milijuna eura) financirano sredstvima EU iz Instrumenta za upravljanje granicom i vize (BMVI), a ostatak vlastitim sredstvima. Ovaj pilot-projekt tako je još jedan u nizu uspješnih hrvatskih rješenja u području jedinstvenog digitalnog tržišta, internetske sigurnosti, digitalne znanosti i inovacija te globalnog interoperabilnog rješenja putnih isprava temeljenog na ICAO standardima.

Ovaj pilot-projekt još je jedan u nizu, stoji u priopćenju Agencije za komercijalnu djelatnost, uspješnih hrvatskih rješenja na području jedinstvenog digitalnog tržišta, internetske sigurnosti, digitalne znanosti i inovacija te globalnog interoperabilnog rješenja putnih isprava temeljenog na ICAO standardima.

Komentirajte prvi

New Report

Close