Digitalne covid potvrde spremne su za 1. lipnja, zna se i na koji način doći do njih

Autor: Poslovni.hr , 28. svibanj 2021. u 14:36
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Trenutno su validirane covid potvrde Italije, Poljske, Austrije, Belgije, Islanda, Švedske, Danske Estonije, Grčke, Španjolske, Litve, Rumunjske i Cipra.

U Hrvatskoj se cijepljenje protiv covida-19 i dalje provodi povećanim intenzitetom, dosad je utrošeno gotovo 1,7 milijuna doza  a cijepljenoj je više od 1,2 milijuna osoba ili 36,9 posto odraslog stanovništva, izvijestio je u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš.

Na bolničkom liječenju je su trenutno 904 oboljela od covida-19, a njih 95 na respiratoru.

“To su ohrabrujući podaci koji daju razloga za optimizam u ispunjavnaju cilja, a to je cijepiti više od 50 posto punoljetnih građana do kraja lipnja”, ocijenio je Beroš na sjednici Vlade.

Nastavlja se smanjivati broj novozaraženih. U odnosu na tjedan ranije bilježimo pada novozaraženih od 42 posto. Popunjenost kreveta za covid pacijente u bolnicama u tjedan dana pala je za više od 11 posto. Epidemiološka situacija  je sve bolja iz tjedna u tjedan zbog cijepljenja koje se odvija prema planu, rekao je ministar.

Najavio je kako se u KB Dubrava zbog povoljne epidemiološke situacije očekuje daljnje smanjivanje kapaciteta  a dio zdravstvenog osoblja preraspoređen u tu bolnicuj vraća se u matične ustanove.

Potpredsjednik Vlade i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izvijestio je kako su donesene nove ublažene mjere protiv koronavirusa na nacionalnoj razini koje su stupile na snagu danas, a primjenjuju se do 15. lipnja.

Od zadnje sjednice vlade Stožer je donio pet odluka, četiri na nacionalnoj razini a jedna na prijedlog stožera Istarske županije koje uključuju obustavu radionica, dječjih igraonica te zabava i rekreacija u zatvorenom prostoru, dok je pučkim otvorenim učilitima i autoškolama dozvoljeno predavanje uživo.

Božinović je rekao i kako je spreman hrvatski nacionalni sustav za izdavanje EU digitalne covid potvrde spreman za 1. lipnja te je usješno provodena intergracija s EU pristupnikom,.

Trenutno su validirane covid potvrde Italije, Poljske, Austrije, Belgije, Islanda, Švedske, Danske Estonije, Grčke, Španjolske, Litve, Rumunjske i Cipra.

Sve je uključeno u nacionalni granični informacijski sustav a u Hrvatskoj će se potvrede moći podiči putem portala eGrađanin i ispostavama HZZO-a.

Inspektori su obavili više d 20.000 nadzora a utvrđeno je 201 mjera kršenja samoizolacije.

Komentirajte prvi

New Report

Close