Nešto što se prije samo dva mjeseca činilo kao nemoguća misija, uspjeli smo odraditi u manje od dva tjedna

Autor: Domagoj Bebić , 17. svibanj 2020. u 09:00
FOTO: GettyImages

Preostaje nam pričekati još nekoliko tjedana i nadati se da smo nešto naučili iz ove nemile situacije i da napokon krećemo naprijed, a što dosad nismo vjerovali da je moguće.

Nešto što se prije samo dva mjeseca činilo kao još jedan nastavak Nemoguće misije, ‘zahvaljujući’ koronavirusu uspjeli smo odraditi u manje od dva tjedna.

Godinama slušamo, čitamo i gledamo o tome kako je digitalizacija sustava gotovo neizvediva, iziskuje godine prilagodbe, ogromna financijska sredstva i sve to razlog je da do daljnjega budemo osuđeni na čekanje u redu, obilazak svih šaltera za koje nismo ni znali da postoje, FT1P (‘Fali ti 1 papir’) obrazac i pečat.

Čini se da nam je ipak samo trebalo malo poticaja. Nažalost, taj poticaj bio je bolest Covid-19. Koronavirus riješio je nemoguće, veći dio sustava digitalizirao se u manje od 14 dana. Otkrili smo potpuno novu dimenziju, upite, zahtjeve, potvrde šaljemo mailom, komuniciramo s institucijama putem maila, nema više stajanja u redu.

Dokazali smo sebi da funkcionira

Prije nešto više od pola godine Europska unija objavila je izvještaj o digitalizaciji javnih uprava. Riječ je o dokumentu zvanom eGovernment Benchmark 2019 koji pokazuje rezultate iscrpne analize postojanja i kvalitete digitaliziranih procesa unutar javnih uprava.

Rezultati koje je ostvarila Hrvatska bili su poražavajući, pa čak i niži od očekivano loših predviđanja. Hrvatska je bila na začelju liste kao jedna od najmanje digitaliziranih država članica, sa svega 64% digitaliziranih usluga javne uprave, dok je prosjek članica iznosio 88%.Godinama smo se vrtjeli oko magične brojke osam, koja je označavala broj godina koliko nam je potrebno za digitalizaciju javne uprave.

Čarobna brojka je nestala i Hrvatska je rekordnom brzinom digitalizirala većinu poslova javne uprave u manje od 14 dana. Dokazali smo sami sebi da sve funkcionira. Digitalizirani sustav funkcionira.

64

posto usluga javne uprave kod nas je bilo digitalizirano, podaci EU iz 2019. sad ih je više

U svega nekoliko dana propusnice su bile digitalizirane s QR kodom, veći dio poslova za koje smo prije morali posjetiti banku sveli su se na jedan ili nijedan posjet banci, naši zahtjevi su potvrđivani digitalno, nastava se prilagodila situaciji i u kratkom periodu učenici i studenti nastavili su prema predviđenom planu, nekoliko dana nakon zatvaranja jedinica lokalne samouprave imali smo i prve obrane doktorskih radova online.

Možemo biti sigurni da bi rezultati analize Europske unije danas bili značajno drugačiji u korist digitalizacije Hrvatske. Ipak je moguće, no hoće li potrajati? Sigurnim koracima, postepeno vraćamo se u normalu, ili barem u ‘novo normalno’, institucije će otvoriti svoja vrata, znači li to onda kraj eri digitalizacije sustava u Hrvatskoj?

Trudili smo se potisnuti

Korona je otvorila dugo skrivanu Pandorinu kutiju, otvorila su se brojna pitanja koja smo se toliko dugo trudili potisnuti.

Treba li nam tolika birokracija, koji je njen smisao, zašto odlazak na šalter znači ujedno i slobodan dan i možemo li veliki dio poslova obaviti putem interneta?

Preostaje nam pričekati još nekoliko tjedana i nadati se da smo nešto naučili iz ove nemile situacije i da napokon krećemo naprijed, a što dosad nismo vjerovali da je moguće.

* Domagoj Bebić izv.prof., nositelj smjera Novi mediji, predstojnik Odsjeka za strateško komuniciranje, Fakultet političkih znanosti, Sveučilište u Zagrebu, te koordinator i predstavnik svih istraživačkih odbora IPSA – najvećeg međunarodnog udruženja politologa

Komentari (1)
Pogledajte sve

Davne 1985.g. kupio sam Zx Spektrum i pokušao u tvornici sa 150 radnica i radnika pokazati da deset (10) obračunavateljica plaća može raditi korisnije poslove, a Zx umjesto njih obračunavati plaće. Rekli su mi da sam neprijatelj socijalizma. Naravno, tvornica je propala, na njezinom mjestu je izgrađen kompleks stambenih zgrada na Radničkoj cesti u “trokutu” Henzelova – Radnička – Vukovarska. Očito da identiči i danas djeluju u državnim kancelarijama. Ako na izborima ostanu na vlasti članovi organizacije pred sudom osuđene za pljačku Hrvatske, “digitalizacija” će “nestati” iz Hrvatske poput novca i tvornica. Treba hraniti uhljebe, pardon, glasove za izborne rezultate.

New Report

Close