Magazin Poslovna 2023
Poslovna 2023.

Digitalizacija i transformacija najbolji su odgovori na poslovne izazove

Jiří Dvorjančanský, predsjednik Uprave A1 Hrvatska.
Jiří Dvorjančanský
15. prosinac 2022. u 22:00
Jiří Dvorjančanský/PD

Na kraju 2022. sa sigurnošću možemo reći da su pred nama još veći poslovni izazovi uzrokovani makro i mikro ekonomskim kretanjima. Posljednje gospodarske projekcije nisu nimalo optimistične i pokazuju da svijet hoda po rubu recesije.

Nakon ovogodišnjeg gospodarskog rasta, iduća će godina uz galopirajuću inflaciju sigurno biti teža. Kao veliki potrošač električne energije, telekomunikacijski sektor posebno je izložen vanjskim utjecajima.

Stoga smo nastavili s konsolidacijom poslovanja te dodatno optimizirali investicije uz rast korisničke baze i 20 postotno povećanje prihoda od ICT rješenja. Ozbiljno shvaćamo našu ulogu u zajednici, a investicijama u ubrzanu izgradnju optičke i 5G mreže te inovativnim, pametnim i digitalnim rješenjima dokazujemo da smo pouzdan partner razvoju hrvatskog gospodarstva.

Danas imamo najveću fiksnu mrežu nove generacije u Hrvatskoj s više od 600 tisuća obuhvaćenih kućanstava. Vlastitim sredstvima i uz pomoć EU fondova nastavljamo ambiciozno graditi u urbanim i ruralnim krajevima s ciljem da u narednom razdoblju obuhvatimo 800 tisuća kućanstava, odnosno da ih dva od tri u Hrvatskoj ima pristup A1 gigabitnoj optičkoj mreži.

Sredinom iduće godine planiramo imati 90 postotno pokrivanje populacije 5G mrežom. U izgradnji mreža posebno vodimo računa o zelenoj tranziciji te dodatno ulažemo u najmoderniju i ekološki prihvatljivu tehnologiju kako bismo kao dio A1 Telekom Austrija Grupe postigli ugljičnu neutralnost do 2030.

Sve to, uz našu ponudu ICT i pametnih rješenja te najmoderniji data centar, predstavlja sveobuhvatni paket za digitalnu transformaciju poduzeća i javnog sektora te će doprinijeti napredak Hrvatske prema Indeksu digitalnog gospodarstva i društva (DESI). Upravo zato očekujemo proinvesticijske mjere Vlade RH za održivost poslovanja i razvojnu perspektivu poduzeća, a time i cjelokupnog gospodarstva.

Iako je poslovanje opterećeno mnogobrojnim gospodarskim izazovima, imali smo nekoliko ciklusa investicija u rast plaća i drugih primanja. Ulažemo u zaposlenike te stvaramo temelje za dugoročni razvoj kompanije, hrvatskog društva i gospodarstva kroz ubrzanu digitalizaciju.

New Report

Close