Devizna intervencija: HNB bankama prodao 171 milijun eura

Autor: Jadranka Dozan , 02. ožujak 2022. u 16:41
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

HNB je posljednji put na deviznom tržištu intervenirao sredinom lanjskog lipnja, ali tada je to bilo kupnjom deviza od banaka, tj. zbog aprecijacijskih pritisaka.

Hrvatska narodna banka danas je intervenirala prodajom deviza u cilju očuvanja stabilnosti tečaja pri čemu je bankama prodano 171 milijuna eura po prosječnom tečaju 7,562505, priopćili su iz središnje banke. Slijedom te devizne intervencije, koja je očito potaknuta povećanom potražnjom za devizama, iz sustava se povlači oko 1,3 milijarde kuna.

Po otvaranju današnjeg trgovanja tržišni tečaj euro/kuna bio je na 7,58 odnosno nešto viši nego prilikom zaključenja jučerašnjeg trgovanja. U dnevnim osvrtima vodećih banaka na domaće devizno tržište moglo se pročitati da je u utorak zabilježena nešto izraženija potražnja za eurima od strane korporativnih klijenata za plaćanja deviznih obveza, ali proteklih nekoliko dana nešto veća potražnja više se pripisivala retailu.

Inače, HNB je posljednji put na deviznom tržištu intervenirao sredinom lanjskog lipnja, ali tada je to bilo kupnjom deviza od banaka, tj. zbog aprecijacijskih pritisaka, dok je intervenciju prodajom eura zadnji put upriličio u prvoj polovici travnja 2021.

Komentirajte prvi

New Report

Close