Detektivi za naše IT-jevce: pronalaze talente u Britaniji

Autor: Lucija Špiljak , 17. veljača 2021. u 15:46
Ludovic Coquillet, Managing Partner Alexander Hughesa za tržište Adria regije/PD

Na ideju o pokretanju usluge UK IT Desk potaknula ih je činjenica da su već mnogi hrvatskih startupi izloženi britanskom tržištu, kad ciljaju prikupiti financiranje.

Jedan od najpoznatijih europskih “headhuntera” na talente i stručnjake – Alexander Hughes International, europska “executive search grupa”, specijalizirana za potragu za izvršnim direktorima za srednje i najviše razine u raznim industrijama – predstavila je najnoviju uslugu UK IT Desk.

Usluga je nastala u suradnji ureda grupe u Zagrebu i u Londonu, a cilj je pomoći regionalnim ICT tvrtkama u pronalasku odgovarajućeg talenta u vidu specijaliziranih, vodećih menadžera diljem Europe.

Odgovor je to i na rastuće potrebe sve većeg niza lokalnih startupova i IT tvrtki da prošire svoje poslovanje diljem Europe putem sestrinskih ureda, te tamo pronađu specifičan kadar sa znanjem u njihovoj niši.

Česte predrasude

U Alexandru Hughesu dokazali su se detektivskim pristupom na tržištu, a novom uslugom hrvatskim i regionalnim tvrtkama nude, kako kažu, lak pristup svijetu.

“Naš ured u Londonu najbolje je lociran za pristup velikom inozemnom tržištu, ali posjedujemo mrežu od 54 ureda širom svijeta za učinkovito pretraživanje tržišta bilo gdje”, objašnjava Ludovic Coquillet, Managing Partner za tržište Adria regiju (Slovenija, BiH, Hrvatska, Srbija i Sjeverna Makedonija). Većina ureda Alexander Hughes grupe nalazi se u Europi, sa sjedištem u Francuskoj, a u Hrvatskoj i regiji posluju već 13 godina.

“Naši rezultati govore sami za sebe: 80% klijenata postaju naši stalni klijenti. Najstariji s nama surađuje već 13 godina. Već smo smjestili nekoliko izvršnih direktora u hrvatske ili srpske tvrtke koje su, što u vlasništvu stranih grupa, što investicijskih fondova ili lokalnih vlasnika”, navodi Coquillet.

Na ideju o pokretanju usluge UK IT Desk potaknula ih je činjenica da su već mnogi vlasnici i osnivači hrvatskih startupova izloženi britanskom tržištu, posebno kada pokušavaju prikupiti financiranje.

“Kako su tamo u kontaktu s IT sektorom, često imaju predrasude da je Velika Britanija mjesto gdje se mogu pronaći profili ili barem gdje mogu naći najbolje rukovoditelje. Zato imaju nepovjerenje u usluge lokalnih tvrtki.

U Hrvatskoj već imamo praksu pronalaska profila u inozemstvu ili koordiniranja takvih aktivnosti sa sestrinskim uredima bilo gdje u svijetu. Doduše, s obzirom na zahtjeve IT industrije, smatrali smo da to nije dovoljno, a i doživjeli smo nekoliko situacija u kojima su lokalnim IT tvrtkama britanske agencije bile draže samo zato što su locirane u Londonu.

Stoga smo odlučili stvoriti ovu sinergiju s našim britanskim kolegama”, objašnjava Coquillet, dodajući da je usluga dostupna bilo gdje, a koordinacija se provodi istodobno u Londonu i u Zagrebu.

“Već smo uspješno proveli pilot projekt: viši izvršni direktor potreban hrvatskoj IT grupi za razvoj sjevernoameričkog tržišta. Obrnuto, koordinirali smo potragu izvršnog direktora u Hrvatskoj za IT tvrtku čije je sjedište u Europi u Londonu”, navodi Coquillet. Godišnje dva konzultanta i dva istraživača pretražuju i smještaju između 12 i 15 viših rukovoditelja.

Uskoro i usluga Client-Fit

Coquillet se osvrnuo i na situaciju u regiji, poručivši da hrvatsko gospodarstvo ne može biti usmjerena samo na jednu industriju kao što je to bio slučaj s turizmom.

“Štoviše, IT industrija cvjetala je u tom razdoblju. To bi mogao biti još jedan argument za diverzifikaciju uspješnih industrija u Hrvatskoj”, istaknuo je te usput pohvalio nedavnu provedbu nomadskih viza, za što smatra da će privući u Hrvatsku IT stručnjake koji mogu pomoći u razvoju najboljih praksi i učiniti hrvatske tvrtke uspješnima u inozemstvu.

Alexander Hughes na globalnoj se razini održao jer su mnoge tvrtke nastavile koristiti njihove usluge i tijekom lockdowna, a navode i uspjeh njihove nove usluge koju je u zapadnoj Europi pokrenulo sjedište tvrtke u Parizu – riječ je o usluzi CLIENT-Fit koja procjenjuje usklađenost vođa s vrijednostima tvrtke, očekivanim kompetencijama i postavljenim modelima vodstva.

“Usluga je već postigla izuzetan uspjeh i ove godine je pokrećemo u Hrvatskoj i susjednim zemljama. U 2021. godini želimo biti na usluzi IT tvrtkama i njihovim izvršnim potrebama, implementirati CLIENT-Fit uslugu u Hrvatskoj i okolnim zemljama te nastaviti s postavljanjem odgovarajućih rukovoditelja u raznim industrijama hrvatskog gospodarstva”, zaključuje Ludovic Coquillet.

Komentirajte prvi

New Report

Close