Detalji novog prijedloga zakona: Na rodiljnom puna plaća, očevima određeno minimalno trajanje dopusta

Autor: Poslovni.hr , 02. listopad 2021. u 13:53
FOTO: Pixabay

Obvezan očinski dopust trebamo, sukladno europskoj direktivi, uvesti najkasnije do 2. kolovoza iduće godine. Premijer Andrej Plenković jučer je potvrdio kako će se ići u smjeru u delimitiranja rodiljnih naknada.

Puna plaća isplaćivat će se tijekom cijelog rodiljnog dopusta, a uvodi se i očinski dopust – novosti su to koje, kako neslužbeno doznaje Večernji list, najavljuje prijedlog novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama. Roditeljska naknada tijekom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta trenutačno iznosi najviše 5654,20 kuna, a u budućnosti bi se trebala izjednačiti s punom plaćom zaposlenog ili samozaposlenog roditelja koji koristi dopust. Zanimljiva je novost i obvezan očinski dopust, koji će otac koristiti zajedno s majkom odmah nakon rođenja djeteta. Riječ je o usuglašavanju s europskom direktivom.

– Implementacijom Direktive 2019/1158 Europskog parlamenta i Vijeća od 20. lipnja 2019. godine o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi i o stavljanju izvan snage Direktive Vijeća 2010/18/EU, uvodi se potpuno novo pravo koje nije postojalo u hrvatskom pravnom sustavu, a to je očinski dopust. Očinski dopust omogućit će zaposlenim i samozaposlenim očevima da koriste najmanje deset radnih dana povodom rođenja djeteta s ciljem poticanja očeva na korištenje roditeljskog dopusta. U razmatranju je prijedlog da naknada tijekom očinskog dopusta bude u visini pune plaće – potvrdili su  u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade. Ovaj je ured, naime, nadležan za reguliranje novčanih naknada tijekom dopusta zbog rođenja djeteta.

Uz navedeno, preispituju se određena pitanja koja se odnose na poteškoće u primjeni važećeg zakona, kao i mogućnosti unapređenja područja roditeljskog dopusta – nastavljaju u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade. Nisu konkretno odgovorili na upite vezane za visine roditeljske naknade. Poručuju pak kako bi zakonske izmjene trebale stupiti na snagu u trećem kvartalu 2022. godine.

Obvezan očinski dopust trebamo, sukladno europskoj direktivi, uvesti najkasnije do 2. kolovoza iduće godine. Premijer Andrej Plenković jučer je potvrdio kako će se ići u smjeru u delimitiranja rodiljnih naknada. Stava je kako je to jako dobra demografska mjera koja može potaknuti obitelji i mlade da se odluče imati više djece.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close