Skok na odmor
uzdrman masovni turizam

Destinacije na kontinentu iskoristile jedinstvenu priliku i svoje predosti pa su im takvi i rezultati

Požeško-slavonska županija je u srpnju imala više od 70 posto lanjskih noćenja, na 60 ili nešto više posto su Krapinsko zagorska, Vukovarsko-srijemska i Varaždinska županija, a Međimurska je dosegnula više od polovice noćenja

Marija Crnjak
12. kolovoz 2020. u 15:00
Autentičnost Destinacije u Slavoniji i Baranji turisti prepoznaju kao vrhunske gastronomske i vinske oaze s bogatom kulturnom baštinom / DAVOR JAVOROVIĆ/PIXSELL

Korona kriza koja je uzdrmala masovni turizam u cijelom svijetu, dala je jedinstvenu priliku hrvatskom kontinentalnom turizmu, segmentu koji inače nikako da se nametne i životari u sjeni jadranskih destinacija godinama. Oni nemaju more, ali imaju sve drugo, zabavne sadržaje, atrakcije, tradiciju, folklor, sjajnu gastronomiju i autentične proizvode i destinacije, ono što su godine masovnog turizma ukrale mnogima na moru. Statistika je pokazala da su kontinentalne destinacije uspjele iskoristiti svoje komparativne prednosti koje se neće prestati cijeniti ni nakon što prođe ova pandemija, a tu svakako ulazi i održivost turizma i potpuni izostanak masovne ponude.

Hoteli na trećini noćenja

Na kontinentu se svaki gost osjeća posebno, kao da je posebno odabran otkriti sve čari koje mu se nude. Požeško slavonska županija tako je u srpnju imala više od 70 posto lanjskih noćenja, na 60 ili nešto više posto noćenja od lani su i Krapinsko zagorska županija, Vukovarsko-srijemska, Varaždinska županija, Međimurska je dosegnula više od polovice lanjskog broja noćenja. Generalno, najvjerniji gosti destinacija na kontinentu su i dalje domaći, slijede Nijemci koji su u srpnju u našim kontinentalnim županijama napravili oko 70 posto od lanjskog broja noćenja, potom Poljaci, Talijani i Česi. Nešto više noćenja na kontinentu je napravljeno u hotelima, iako je to tek trećina njihovog lanjskog prometa, dok je obiteljski smještaj i OPG-ovi u srpnju ostvario gotovo polovicu lanjskog prometa. Neke destinacije pritom gotovo da ne osjete korona krizu, kao što je Krapina koja bilježi skoro 90 posto lanjskog broja noćenja u srpnju, ali i gradovi i naselja u unutrašnjosti Istre ili Dalmacije.  Svaka na svoj način, destinacije u zaleđu i kontinentu grade prepoznatljivost na temelju doživljaja aktivnosti, prirodnih atrakcija, gastronomije, prepoznajemo ih kao vinske destinacije, raj za bicikliste, ljubitelje rijeka ili kulturne baštine. S 1815 kvadratnih kilometara i 78.031 stanovnikom Požeško–slavonska županija spada u red manjih županija u zemlji.

Svojim položajem je po strani od glavnih posavskih i podravskih prometnih pravaca. Kako ističu u Turističkoj zajednici, Požeško–slavonska županija razbija uobičajenu predodžbu o ravnoj Slavoniji, jer ovdje na relativno malom prostoru ima ravnica s plodnim njivama, te planina i gora čija podnožja krase nadaleko poznati vinogradi, dok su viši dijelovi uglavnom pod šumom. Za put prema Slavoniji preporuka znalaca je izabrati Podravsku magistralu, te otkriti čari života slavonskih vlastelina. U Našicama goste čeka kasnobarokni dvorac Pejačević te jedan od najljepših parkova, Donji Miholjac krasi dvorac Dvorac Mailáth, koji podsjeća na portal u Zemlju čudesa, dok se Valpovo diči srednjovjekovno-baroknim kompleksom Prandau-Normann. Nakon pripovijetki o šarmantnim plemićima, savjetuje se hedonistički tretman u Bizovačkim toplicama, spa oazi s najtoplijom termalnom vodom u Europi, jedinstvenom u svijetu. Na putu autocestom valja stati u Đakovu, te u Nadbiskupskom vinskom podrumu kušati čuvena đakovačka misna vina. Grad po mjeri čovjeka, Osijek je zapravo jedna velika šetnica gdje se atrakcije najlakše mogu obići biciklom, od neogotičke konkatedrale sv. Petra i Pavla, secesijske Europske avenije te barokne Tvrđe s brojnim muzejima, restoranima i noćnim klubovima.

Prirodne ljepote

Ljubitelji prirode ne zaobilaze Park prirode Kopački rit. Jedna od posljednjih europskih močvara može se istražiti vozeći bicikl, kanu, ili uživajući u foto safariju iz čamca. U blizini Rita smjestio se Eko-centar Zlatna Greda koja posjetiteljima nudi raznolik aktivni sadržaj te adrenalinski park. Lika se istaknula po adrenalinskom turizmu koji svaki odmor pretvara u nezaboravnu avanturu. Na raspolaganju su aktivnosti poput paraglidinga, airsofta, quad i kajak safarija, adrenalinskog parka, zip linea. Smještaj je u tradicijskim kućama, bungalovima, ili vlastitom šatoru.

Na sve popularnijem lokalitetu Baraćevih špilja, nedavno su otvorene pješačke staze koje slijede korake Vuka, Risa i Medvjeda. Ovo područje bogato je kako biljnim tako i životinjskim svijetom, a trasiranjem koraka životinja posjetitelji će moći doživjeti jedinstveno iskustvo kretanja velikih divljih zvijeri. Ideja je bila posjetiteljima Baraćevih špilja ponuditi dodatan, vrlo atraktivan sadržaj – otići duboko u šumu i slijediti korake divljih zvijeri nešto je što ćete svakako pamtiti čitav život i što će vas dobuko povezati s prirodom.

Međimurci se ovih dana hvale da profitiraju jer se oglašavaju kao korona-free područje, a smislili su i efektnu kampanju u kojoj turist za svakih potrošenih 250 kuna dobije kupon za besplatne usluge ili degustacije. Kampanja Međimurje nudi više! koju organizira Turistička zajednica Međimurske županije u suradnji s LifeClass Termama Sveti Martin i šezdesetak partnera iz javnog i privatnog sektora, od ugostitelja i vinara do muzeja i udruga, naišla je na odličan odaziv gostiju.

Umjesto natjecanja u spuštanju cijena koje bi onda dogodine teško bilo ponovno dizati, ciljano su turistima ponudili dodanu vrijednost, a u prvih mjesec dana podijeljeno je više od 15.000 kupona. Ljeto je u termama top sezona kao na Jadranu, a nositelj turističkog prometa u Zagorju svakako su Terme Tuhelj koje od ovog ljeta imaju novi glamping resort. Novi Glamping Village s pet zvjezdica u Termama Tuhelj savršeno uklopljen u zagorski pejzaž s pogledom na zelene brežuljke, oduševit će ljubitelje kampiranja, obećaju u Tuhelju.

Tri su tipa moderno dizajniranih i vrhunski opremljenih kućica: Vita Family, Couple i Loft, za dvije do šest osoba. Opcija je ili opuštanje na prostranoj terasi uz kavu ili koktel s pogledom na dječji bazen, uživanje uz wellness bazen, privatnoj wellness zoni s whirpoolom, sobama za masažu i saunama samo za goste glamping resorta. U ovoj priči iz Hrvatskog zagorja upravo je lokalno adut koji čini razliku. Svakog jutra na terasi u punoj košarici gosti dobivaju doručak od lokalnih i svježe uzgojenih namirnica, pripremljen prema njihovim željama, a svaka od 36 kućica nosi ime poznatog zagorskog lokaliteta kojeg vrijedi posjetiti. Investicija vrijedna tri milijuna eura, realizirana je u suradnji s austrijskim partnerom Gebetsroitherom, tvrtkom s gotovo četrdesetogodišnjom tradicijom u kreiranju kamp odredišta najviše kvalitete.

New Report

Close