Delta soj postaje dominantan u Hrvatskoj, zašto imamo samo 35 posto cijepljenih?

Autor: Poslovni.hr , 05. srpanj 2021. u 08:14
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

Iz opreza, mnoge države ponovno pojačavaju mjere.

Nakon deset tjedana konstantnog pada broja novozaraženih, u proteklom, u kojem je zabilježeno 585 novih slučajeva, imamo rast od 22 posto u odnosu na tjedan prije. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo nisu zadovoljni brojem cijepljenih građana.

“Nažalost, nismo zadovoljni s postotkom koji smo se nadali da ćemo imati.Želja nam je svima bila da tijekom lipnja procijepimo više od 50 posto ukupnog stanovništva, brojke su nam puno manje. Tek oko 35 posto ukupnog stanovništva je cijepljeno, što nije dovoljno da bi bili mirni i da bi mogli živjeti po starom normalnom”, rekla je epidemiologinja Dijana Mayer.

Vrlo zarazna delta varijanta koronavirusa ubrzano se širi Europom i gotovo sigurno će postati dominantna i u Hrvatskoj. Iz opreza, mnoge države ponovno pojačavaju mjere. Svi povratnici iz visokorizičnih zemalja, kakvima Slovenija, primjerice, smatra njih 40-ak, opet moraju u desetodnevnu karantenu.

Europski centar za kontrolu bolesti procjenjuje da će potkraj kolovoza taj soj činiti 90 posto svih novih slučajeva zaraze na području Europske unije. Na poseban oprez pozivaju one koji se nisu cijepili te mlade. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, delta-soj već se proširio u 100 zemalja, prenosi HRT.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Pa da nas ima i 90% opet bi se soj širio i uvodile bi se mjere kao što već vidimo u nekim zemljama svijeta. Onda opet panika i strah, čučanje i čekanje 3 doze cjepiva da nas vrati na ono “staro i normalno” pa nakon treće doze opet polemika koliko nas se cijepilo pa opet evo lambda varijante i tako u nedogled.

New Report

Close