Dechra Pharmaceuticals kupuje 63,3 posto udjela u hrvatskoj Generi

Autor: Poslovni.hr/H , 03. kolovoz 2015. u 09:10
Foto: Thinkstock

Tu transakciju još mora dobiti odobriti hrvatska regulatorna agencija, a plasiranje obvezne ponude očekuje se u rujnu, dok bi sama transakcija trebala biti dovršena do studenog 2015. godine.

Britanska tvrtka Dechra Pharmaceuticals PLC najavila je u ponedjeljak potpisivanje uvjetovanog ugovora o kupnji 63,3 posto dioničkog udjela u hrvatskoj Generi, koji daje 69 posto glasačkih prava, za što nudi 23,66 eura ili 179,60 kuna po dionici.

Dechra, međunarodni specijalist za veterinarske lijekove, tako nudi 51,4 milijuna eura za ukupni udio u dioničkom kapitalu, u gotovinskoj vrijednosti, bez zaduživanja. Taj će iznos u cijelosti biti isplaćen u gotovini i financiran iz Dechrinih postojećih zaduženja, navodi se u priopćenju.

Iznos od 23,66 eura po dionici predstavlja 42,5 posto premije na zaključnu cijenu od 126 kuna u petak, 31. srpnja, odnosno 81,6 posto premije na osnovu prosječne cijene u posljednja tri mjeseca.

Prema Zakonu o preuzimanju dioničkih društava, uvjetovana ponuda za kupnju dionica u vlasništvu većinskog dioničara zahtijeva od tvrtke Dechra i obveznu ponudu za preostale dionice tvrtke Genera. Obvezna ponuda postaje uvjet za preuzimanje u trenutku kad stekne ukupan broj dionica koje osiguravaju 75 posto glasova na glavnoj skupštini društva, navodi se u priopćenju.

Genera, najstariji i najveći proizvođač veterinarsko-medicinskih proizvoda u Hrvatskoj, ima snažan tržišni udio na lokalnom tržištu i tržištima susjednih zemalja, a djeluje u tri poslovna područja: Veterina – koje ostvaruje najveći dio prihoda, potom Agrokemikalije i Lijekovi za ljude. Tijekom posljednjih nekoliko godina cjepiva su postala važan dio Poslovnog područja Veterina. Tvrtka Genera uložila je znatna sredstva u razvoj cjepiva za perad, uključujući i regulatorne podneske u EU i ostalim zemljama.

U prošloj godini Genera je ostvarila ukupni prihod od 28,4 milijuna eura, EBITDA-u od 3,1 milijun eura i dobit prije oporezivanja u iznosu od 0,4 milijuna eura. Ukupna bruto vrijednost imovine krajem godine iznosila je 44,6 milijuna eura, a vrijednost neto imovine 19,7 milijuna eura.

Preuzimanje dioničkog udjela u Generi Dechri će omogućiti jedinstvenu priliku za ulazak na tržište cjepiva te će na taj način znatno proširiti svoj portfelj farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu, kaže se u priopćenju.

Šira ponuda proizvoda omogućit će Dechri snažniju prisutnost na rastućim tržištima. Usto, Genera je u postupku registracije najčešće korištenih cjepiva za brojlere u EU, što će poboljšati prodaju Dechrinih farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu u Zapadnoj Europi.

Preuzimanje Genere donijet će Dechri i tri nova prodajna područja te povećati proizvodne sposobnosti pristupom specijalističkim znanjima te nižim troškovima proizvodnje. Sama transakcija bit će prihodovno neutralna tijekom prve dvije godine, s prognozama rasta prihoda nakon tog razdoblja.

"Ovo je iznimno pozitivan korak, kako za Dechru tako i za Generu, tvrtku s kojom dugo poslujemo te uistinu želimo surađivati s iskusnim timom Genere u daljnjoj izgradnji poslovanja. Vjerujemo da ovo preuzimanje predstavlja atraktivnu ulaznu strategiju na tržište cjepiva za perad, s dugoročnim potencijalom širenja tog segmenta poslovanja i na druge životinjske vrste. Preuzimanje je u skladu s našom poslovnom strategijom bržeg širenja na nova tržišta i širenja ponude naših farmaceutskih proizvoda za životinje koje se uzgajaju za hranu. Iako se očekuje da će transakcija biti prihodovno neutralna tijekom prve dvije godine poslovanja, nudi nam velike mogućnosti u ostvarenju dugoročnih ambicija", rekao je Ian Page, izvršni direktor tvrtke Dechra.

Tu transakciju još mora dobiti odobriti hrvatska regulatorna agencija, a plasiranje obvezne ponude očekuje se u rujnu, dok bi sama transakcija trebala biti dovršena do studenog 2015. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close