Deal sa Slovacima bio okidač za smjenu na čelu Brodarskog instituta

Autor: Marija Brnić , 01. lipanj 2021. u 22:00
Program restrukturiranja nije do danas usvojen; Ruđer Friganović/PIXSELL

Kao tvrtka u teškoćama Brodarski ne može aplicirati za novac EU pa se razmišljalo i da se registrira kao ustanova.

Igor Tripković više nije direktor Brodarskog instituta. Odluku o njegovoj smjeni na početku druge polovice mandata donijelo je Upravno vijeće Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) na zadnjoj sjednici prije dva dana.

Sama odluka uslijedila je nakon što je prije dva mjeseca Upravno vijeće smijenilo predstavnike države u Nadzornom odboru, godinu dana prije isteka mandata, a premda o svemu nije bilo puno službenih informacija, ovakav slijed odluka koincidira s provedenom procjenom vrijednosti tvrtke, koju su za CERP izradili BDO Savjetovanje i Agram Brokeri.

Nelikvidnost pojela supstancu

Ova državna tvrtka već odavno je, i prije dolaska Tripkovića na svoje čelo, upala u crnu rupu iz koje ne uspijeva naći izlaz. Nelikvidnost je gotovo pojela supstancu, jer se probleme blokiranih računa rješavalo i prodajom nekretnina na najatraktivnijim lokacijama, a posljednji potez bilo je stavljanje pod hipoteku vrijedne nekretnine nasuprot Avenue Mallu u Novom Zagrebu kojima je Brodarski institut osigurao pozajmicu vrijednu 3 i pol milijuna eura.

Tripković je taj potez kojim je uklonjena blokada računa tvrtke objašnjavao rješenjem kojim je Brodarski institut došao do mogućeg strateškog partnera. No, za takav plan po svemu sudeći nije imao potrebnu suglasnost države, kojoj sada zapravo slijedi prije svega traženje načina uklanjanja zabilježbe upisane na 120 tisuća četvornih metara, odnosno razgovori s tvrtkom SE Constructions iz Ogulina, čiji je osnivač slovački poduzetnik Ladislav Eliáš.

Prema ranije objavljivanim informacijama koje je dao sam Tripković, radi se o tvrtki iza koje stoji velika slovačka grupacija koja se primarno bavi obnovljivim izvorima energije, a u suradnji na njihovim tehnološkim rješenjima Tripković je vidio i potencijal za daljnji opstanak Brodarskog instituta.

Provođenje zadatka sređivanja odnosa u i oko Brodarskog instituta Upravno vijeće povjerilo je Ruđeru Friganoviću, aktualnom direktoru Hrvatske brodogradnje-Jadranbrod (HBJ), državne tvrtke zadužene za nadzor provođenja restrukturiranja brodogradilišta i praćenje realizacije ugovora o gradnji velikih brodova koje je jamstvima za kredite poduprla država.

Friganović bi trebao nastaviti raditi u HBJ, te preuzeti Brodarski institut, u kojemu je trenutačno zaposleno 40-ak ljudi. Osim rješavanja odnosa sa Slovacima, slijedi i još jedan “nezgodan” zadatak. Već za dvadesetak dana ispunit će se zakonski rok za pokretanje stečajnog postupka Brodarskog instituta po službenoj dužnosti, budući da je račun tvrtke u neprekinutoj blokadi još s kraja veljače.

Za Brodarski institut to nije i prvi puta da se nalazi u toj situaciji, štoviše, ovo je treći put u tri godine da prolazi proces iz kojeg rješenje u pravilu nalazi u svojim nekretninama.

Nezainteresiranost države

Problem u slučaju ove propale državne tvrtke bila je i nezainteresiranost države, koja još od 2000.-ih ne zna što želi s Brodarskim institutom. Bilo je ideja da ga se pretvori u Tehnički institut Hrvatske, poveže s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i FER-om, no program restrukturiranja koji se već godinama priprema nije do danas usvojen.

Kao tvrtka u teškoćama Brodarski institut ne može niti aplicirati za sredstva europskih fondova, pa se razmišljalo i o mogućnosti da, poput Imunološkog instituta, bude registriran kao ustanova.

Što od rješenja je izgledno, za sada još nema informacija, jer će, kako se čuje, nakon što je provedena snimka stanja u Brodarskom i provela smjena ključnih ljudi, sada uslijediti “razmatranje svih opcija”.

Komentirajte prvi

New Report

Close