Danas ujedinjavanje svih Coninga, a potom ide nagodba

Autor: Suzana Varošanec , 31. siječanj 2013. u 11:36
Coning Ecogradnja ima ugovorenih 64 mil. kuna poslova/PIXSELL

Fina je odbacila zahtjev za deblokadu Coning d.d., jer joj Uprava nije dobro objasnila prijetnju štete.

Varaždinski odvjetnik Zvonko Hrain, koji je odlukom Financijske agencije postao povjerenik predstečajne nagodbe u Coning Ecogradnji (jednoj od nekoliko tvrtki iz sastava Coninga koje se danas udružuju) potvrdio je da su poslovi koje tvrtka ima u tijeku ili bi trebali početi s realizacijom, te se neki financiraju i EU sredstvima, razlog što je nagodbeno vijeće Fine odblokiralo račun tvrtke.

Dota Ecogradnje
Riječ je ukupno o 64 milijuna kuna vrijednim poslovima. Tvrtka, koju je među ostalim osnovao Radimir Čačić, ili ih nije mogla dovršiti i fakturirati, ili nije mogla nove ugovorene poslove započeti zbog nemogućnosti nabave osnovnog materijala. "Za Coning Ecogradnju je donijeto rješenje o privremenoj mjeri tako da Fina zastane s postupcima ovrhe i osiguranja na rok od 34 dana", rekao je Hrain dodavši da danas ima sastanak s vodstvom Coninga. Potvrdio je i da postoji sličnost između  Varteksa i Coninga, dviju varaždinskih tvrtki, u pogledu modela objedinjavanja svih tvrtki u jedan subjekt, a radi postizanja nagodbe s vjerovnicima. No, postoji i razlika u pogledu tajminga pripajanja u odnosu na aktivnosti vezane uz postupak pred Finom. Za razliku od Varteksa koji je proveo postupak pripajanja svojih tvrtki prije započinjanja nagodbenog postupka, tvrtke iz sastava Coninga   pripajanje završavaju usred aktivnosti vezanih uz predstečajnu nagodbu!

To je i dovelo do dvije različite odluke Fine.Za razliku od Coning Ecogradnje, tvrtke koja se pripaja Coning d.d.-u i kojoj je Fina odblokirala račun, Fina je odbacila zahtjev za deblokadu Coning d.d.-a, i to zbog nedovoljno objašnjene štete koja bi prijetila društvu. No upravo je ta tvrtka preuzimatelj, i deblokada Coninga će stoga ubrzo doći na dnevni red o čemu govori niz razloga. Prvi je što su sve Coningove tvrtke zatražile od Fine isti postupak, te su sad spremne za pripajanje. Drugo, odluka Fine u odnosu na Coning Ecogradnju trebala bi pogurati otvaranje postupka predstečajne nagodbe u cijeloj grupi. Naime, izgradnja veletržnice ribe u Tribunju, te uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Drnišu kao i kanalizacije u Konavlima i Opuzenu samo je dio poslova financiranih sredstvima EU, a sve će ih Coning Ecogradnja donijeti kao "dotu" u jedinstveni Coning.

Skupštine u jednom danu
Treće, za današnji dan zakazane su sve skupštine Coningovih tvrtki s ciljem da dioničari i udjelničari potvrde odluke o njihovom pripajanju dioničkom društvu Coning iz Varaždina. Pripajanje subjekata, pak, reflektirat će se na postupak predstečajne nagodbe, i to tako što bi cijeli sistem trebao ići u postupak gdje će se tako raščistiti brojne transakcije koje među njima postoje. Coning Ecogradnja ima 28,7 milijuna kuna duga dobavljačima te pet milijuna kuna neisplaćenih glavnica bankama te oko 600 tisuća kuna neplaćenih kamata. Uskoro će biti poznati podaci za Coning Turizam, Congam, Coning Inžinjering i hoteljersku tvrtku Velebit iz Senja, a svi se oni pripajaju tvrtki Coning.

Komentari (2)
Pogledajte sve

A koliko ce trebati Hrvatskoj da se oporavi od bivseg ministra gospodarstva,znalca i mesije kukurikavaca???

VARAŽDINSKOJ banci će trebati stoljeće, da se oporavi od Coninga, VARTEKSA I SL..

New Report

Close