‘Danas počinjemo razgovore s Merkel o dolasku VW-a’

Autor: Bernard Ivezić , 20. studeni 2019. u 08:09
Njemačka kancelarka razgovarat će s hrvatskom stranom o dolasku autogiganta u Hrvatsku/REUTERS

Ministar kaže da su svih 40 traženih parametara za investiciju zadovoljili i da je Vlada sastavila ponudu.

Hrvatska Vlada u srijedu otvara razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel o dolasku Volkswagena u Hrvatsku.

Objavio je to u utorak u Varaždinu na HUP-ovoj konferenciji "Industrija 4.0 – prilika i / ili izazov" ministar gospodarstva Darko Horvat. Iako je prije tri tjedna šef proizvodnje VW-a Andreas Tostmann Reutersu izjavio da ne traže alternativnu lokaciju za svoju milijardu i pol eura vrijednu novu tvornicu, mimo turskog Izmira, Horvat tvrdi da je Vlada pripremila ponudu njemačkom investitoru i da je odlučna u tome da se ta investicija realizira u Hrvatskoj. Horvat navodi da je Vlada dobila i obradila sve zahtjeve menadžmenta Volkswagena te pronašla i tri potencijalne lokacije za tvornicu.

"Sutra (danas, op.a.) počinju razgovori s gospođom Merkel o tome da VW realizira svoju investiciju u Hrvatskoj, a Vlada je sastavila ponudu za VW te pronašla tri lokacije na kojima postoji spremnih milijun kvadrata zemljišta i svi drugi uvjeti, a traženo je 40 parametara, da se ta investicija ostvari", kaže Horvat. 

 

1,5 mlrd.

eura vrijednost investicije Volkswagena u novi pogon

Izmjene dvaju zakona
Dodao je da su tri lokacije za tvornicu: Varaždin, Ivanić-Grad i Dugo Selo. Ni na jednom drugom dijelu Hrvatske nisu pronašli toliko slobodnog zemljišta spremnog za investiciju u kombinaciji s drugim uvjetima, poput ljudskih i obrazovnih kapaciteta i planova razvoja za 20 godina.

"Mi želimo Hrvatsku brendirati kao destinaciju izvrsnosti i ili ćemo si sami stvoriti takve prilike ili ćemo ostati na prodaji sunca i čistog mora, ili pak zdrave hrane, iako smo svjesni da dobar dio hrane zapravo uvozimo", kaže Horvat.

Ministar je rekao da Vlada radi i na još nekoliko stvari kako bi Hrvatsku usmjerila u smjeru Industrije 4.0. Potvrdio je tako da su u Ministarstvu započeli razgovore o novom Zakonu o radu. Novi bi zakon, pojašnjava, trebao priznati realnost da mnoge tvrtke počinju raditi projektno i da se mora stvoriti okvir za projektno orijentirane poslove.

"U krajnjoj liniji moramo omogućiti da netko izvana dođe u Hrvatsku raditi na dvije-tri godine, odradi posao i zatim ode dalje, jer to su legalne migracije koje se događaju u nama susjednim državama i to je trend koji bi i nama pomogao", kaže Horvat.

Dodao je da se rade i izmjene Zakona o poticanju ulaganja. Njime bi se omogućilo da uvjet za dobivanje pogodnosti po tom zakonu ne mora biti zapošljavanje novih ljudi. K tome, redefinirat će se status neiskorištene državne imovine što će posebno u korist ići turizmu. 

I za velike tvrtke
No, ministar kaže da priželjkuju da se pozitivni učinci tog zakona posebno usmjere u industriju. "Idući tjedan pokrećemo novi IRI natječaj, tzv. IRI2, kojim će prvi put biti omogućeno da se za sredstva natječu i velika trgovačka društva, ona s više od 250 zaposlenika, te će time imati pristup do 770 milijuna kuna kapitala, a Vlada je spremna početkom iduće godine učiniti i korak dalje i napraviti IRI 3 natječaj", kaže Horvat.

 

770 milijuna

kuna težak natječaj IRI2 koji se raspisuje idućeg tjedna

Naglašava da u Hrvatskoj postoji oko 400 velikih trgovačkih društava, koja imaju najveći kapacitet za apsorpciju sredstava iz IRI-ja i da od njih očekuje najveće gospodarske pomake od korištenja tih sredstava. Usto, Ministarstvo gospodarstva očekuje da će mu konzultantska kuća Ernst&Young do kraja godine pomoći dovršiti Nacionalni program razvoja umjetne inteligencije.

Ministarstvo očekuje i dovršetak Centra za inovacije, napredne tehnologije i razvoj vještina, koji bi uskoro trebao biti u pogonu. A prvi konkretan pomak Horvat je najavio već ovaj petak.

"Danas ćemo baš interno testirati novi sustav, a u petak će svi u Hrvatskoj moći otvoriti obrt, j.d.o.o. i d.o.o. iz dnevnog boravka preko aplikacije Start, kroz koju je umreženo osam institucija, uključujući HZMO i HZZO te banke, tako da ćete odmah moći otvoriti i račun u banci", zaključuje Horvat.

Komentari (6)
Pogledajte sve

kakva radost, kakva sreća,
VW imao u Sarajevu tvornicu prije 40 godina, a kažu Bosna kasni za nama 100 godina, izgleda nešto ne štima

Majko moja ko je nama ministar.

Horvat daj se prestani sramotiti


Savjet ministru Horvatu: investicije VW-a trebate dogovarati s Upravom VW-a, a ne s gđom. Merkel. Nije vam u Njemačkoj planska ekonomija, pa da sve ide preko generalnog sekretara kao u HR.

Obzirom da radno iskustvo, nije imao prilike nauciti takve neke sitne cake oko poslovanja.

New Report

Close