Zeleno gospodarstvo
Intervju

‘Danas je tranzicija prema čistoj energiji neophodna, a mi je osiguravamo’

Sara Vukman, senior broker u Marsh McLennan Hrvatska, govori o trendovima na tržištu energije.

PD VL native tim
28. veljača 2024. u 22:00
Sara Vukman, senior broker u Marsh McLennan Hrvatska/PD

Sigurnost opskrbe energijom i diverzifikacija nikad nisu bili važniji nego danas kada pričamo o realizaciji Zelenog plana za Europu i cilju da Europa do 2050. godine postane prvi klimatski neutralni kontinent.

Danas u utrci za dekarbonizacijom, koju svi ključni i strateški dokumenti snažno zagovaraju, rast obnovljivih izvora energije ključan je za ubrzanje tranzicije prema čistim i održivim izvorima energije.

O trendovima na globalnom i domaćem tržištu energetike govori Sara Vukman, senior broker u Marsh McLennan Hrvatska.

Energetika je jedan od sektora u kojima je Marsh Hrvatska snažno prisutan. Koje su vaše kompetencije u tom sektoru?
Marsh McLennan najveća je globalna kompanija koja se bavi upravljanjem rizicima, strategijama i ljudima, s tradicijom dugom 153 godine. Danas MMC kotira na njujorškoj burzi NYSE (MMC) i ima godišnje prihode veće od 22 milijarde dolara, a energetika je kao industrija Marshu iznimno važna i spada u jednu od naših sedam specijalnosti.

S obzirom na veličinu Marsha, imamo zasebne jedinice za svaki segment energetskog sektora, bilo da se radi o obnovljivim izvorima energije, električnoj energiji, ili tzv. “prljavim” energijama koje danas još uvijek postoje i za koje je najteže pronaći kapacitete osiguranja i reosiguranja.

Više od 650 GW OIE u portfelju

Na svjetskoj razini Marsh u portfoliju ima oko 650 GW obnovljive energije, a za više od 2000 projekata osmislio je programe upravljanja rizikom te ih osigurao.

Dio te specijalnosti čini i naš globalni tim s više od 400 stručnjaka isključivo za obnovljive izvore energije koji pruža podršku u upravljanju rizicima i formiranju personaliziranih osigurateljnih rješenja prilagođenih potrebama svakog pojedinog klijenta i svakog pojedinog projekta. U području obnovljivih izvora energije pružamo podršku vezanu za ulaganja u baterije, biomasu, geotermalne izvore, hidroenergiju, solare, vjetar i zeleni vodik.

Naše kompetencije u energetskom sektoru na lokalnoj i globalnoj razini zaista su visoke. Sama činjenica što neprekidno od 2007. godine organiziramo dvogodišnju svjetsku energetsku konferenciju, Energy Industry Conference (zadnja je bila u Dubaiju) i ostale energetske evente diljem svijeta (od kojih jedan planiramo i na jesen u Hrvatskoj) na kojima sudjeluje nekoliko tisuća stručnjaka i naših klijenata isključivo iz energetskog sektora, govori sama za sebe. Energetika nam je iznimno važna industrija i ponosni smo na ogroman portfelj u ovom sektoru, ne samo na globalnoj razini već i lokalno. Velika većina kompanija iz energetskog sektora u Hrvatskoj naši su klijenti.

Koliki udio portfelja poslovanja Marsh McLennan se odnosi na poslove energetike i posebno obnovljive izvore energije te kako vidite daljnji razvoj energetskog sektora?
Trenutno je u našem portfoliju na svjetskoj razini oko 650 GW obnovljive energije. Diljem svijeta naš je tim osmislio programe upravljanja rizikom i osigurao je više od 2000 projekata obnovljivih izvora energije.

Očekujemo da će daljnji tehnološki razvoj, konkurentni opskrbni lanci i ekonomija obujma utjecati na smanjenje troškova obnovljivih izvora energije pozicionirajući ih kao globalne predvodnike energetske tranzicije. Pa tako Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) predviđa da će do 2025. godine obnovljivi izvori energije postati najveći izvor proizvodnje električne energije u svijetu generirajući više od jedne trećine ukupnih potreba za električnom energijom.

Kako se prilagođavate novom okruženju u kojem su rizici zelene tranzicije izuzetno bitni te u kojem pravcu vidite daljnji razvoj energetskog sektora u Hrvatskoj?
Najvažniji provedbeni akt na tom putu je Integrirani nacionalni energetski i klimatski plan Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. – 2030. godine (NECP) u kojem su postavljeni obvezujući nacionalni ciljevi za smanjenje emisija CO2 u odnosu na 1990., udio obnovljive energije u ukupnoj potrošnji te povećanje energetske učinkovitosti.

400

stručnjaka ima Marshov globalni stručni tim za OIE, a imaju zasebne jedinice za svaki segment energetskog sektora

Iako su Ugovori o kupnji obnovljive energije (PPA ugovori, eng. Power Purchase Agreement) u Hrvatskoj tek u povojima, CPPA (eng. Corrporate Power Purchase Agreement) ili Korporativni ugovor o kupnji električne energije je među najpopularnijim ugovorima za kupnju obnovljive energije u Europi i diljem svijeta. Izazovi povezani s PPA ugovorima uključuju upravljanje rizicima nepredvidivosti i volatilnosti proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

Rizici izgradnje, više sile, promijenjenih okolnosti, promjene cijene tijekom trajanja ugovora i volumena samo su neki koji ovakav projekt čine izrazito složenim. U svijetu koji se sve više elektrificira, Marsh Specialty podržava energetsku tranziciju pomažući proizvođačima i investitorima razumjeti, minimizirati i upravljati svojim rizicima. Surađujemo s klijentima kako bismo osigurali dugoročnu održivost njihovih projekata u obnovljive izvore energije, od početne vizije do izgradnje, puštanja u pogon, rada, održavanja, i dalje.

Naša misija je donijeti globalne resurse lokalnim klijentima i osigurati financijsku održivost projekta kroz cijeli životni ciklus. Kako industrija nastavlja sazrijevati, a osigurateljno tržište se dalje razvija strukturiranje ugovora i alociranje rizika ključno je za upravljanje troškovima i optimizirani prijenos rizika.

* Sadržaj omogućio Marsh McLennan Hrvatska

New Report

Close