Prema sačuvanim povijesnim dokumentima u 19. stoljeću Hrvatska je raspolagala sa gotovo 200 tisuća hektara vinograda.
Samo je Dalmacija tada vinograde imala na više od 90 tisuća hektara. Ostalo je zapisano – prije nego što je krajem stoljeća vinograde poharala filoksera, iz Dalmacije u Francusku godišnje se izvozilo 600 do 650 tisuća hektolitara vina.Danas Arkod sustav Ministarstva poljoprivrede iznosi skromne brojke, inventura provedena iz ptičje perspektive otkriva da je pod komercijalnim vinogradima tek nešto više od 21 tisuću hektara. S vinogradarima hobistima ukupne površine ne prelaze ni 40.000 hektara. Proizvodnja vina posljednjih godina kreće se između 1,2 i 1,4 milijuna hektolitara, a raznolikost sorti raskošna je budući da ih se uzgaja 240, od kojih je najznačajnija graševina sa udjelom 22 posto dok na bijela vina otpada čak 65 posto proizvodnje.
Važna obavijest:
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Poslovni.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Poslovni.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.Uključite se u raspravu