Danas dogovor struke i politike oko pristupa obnovi Banovine?

Autor: Suzana Varošanec , 19. siječanj 2021. u 10:50
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Predstavnici fakulteta i komora građevinske struke s predstavnicima Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva I državne imovine dogovaraju način i pristup obnovi na području Sisačko-moslavačke županije pogođene potresom.

Za veliki posao obnove Banovine ključni postaju zaključci s današnjeg sastanka koji će u kasnijim poslijepodnevnim satima s predstavnicima fakulteta i komora građevinske struke održati predstavnici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva I državne imovine. Sukladno najavama, glavna tema tiče se predstavljanja potencijalnih rješenja po pitanju načina i pristupa obnovi na Banovini, te je stoga bitan dogovor, odnosno usuglašavanje između struke I politike, a kojim će se rukovoditi u predstojećim prijelomnim odlukama. Prema više izvora, dionici očekuju u konstruktivnoj raspravi najbolja moguća rješenja, koja će kako stoje stvari brzo biti poznata.

Na vrhu liste prioritetnih aktivnosti, pored raspisivanja novog natječaja za sanacijske radove, nalazi se utvrđivanje procedure oko uklanjanja teško oštećenih građevina na potresom pogođenom području, u čemu već sudjeluje nekoliko tvrtki koje su ugovorni izvođači. Prije uklanjanja takvih građevina potrebni će biti elaborati kojima se ocjenjuje stanje I uporabljivost objekta te prijeteća opasnost za opću sigurnost. Kako bi se postupak ubrzao za objekte koji su u ruševnom stanju te predstavljaju opasnost za zdravlje I život ljudi, predviđa se pojednostavljenje procedura tako da će se umjesto projekta prema Zakonu o obnovi izrađivati elaborati. Taj je posao iz domene struke, odnosno elaborate će sačinjavati građevinski inženjeri, kako bi se mogle donositi odluke o rušenju. Također, uskoro se očekuje ustroj dislociranog ureda od strane resora graditeljstva. Novi ured će djelovati na licu mjesta – iz Petrinje, u suradnji s predstavnicima Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje I Državnog inspektorata u dijelu građevinske inspekcije.

U cilju ubrzanja procesa obnove dio čega je uklanjanje teško oštećenih objekata, uz navedene elaborate, prema Zakonu o obnovi potrebne su i suglasnosti vlasnika nekretnina,. Ako ih neće biti moguće osigurati u svakom pojedinom slučaju – npr. iz tehničkog razloga jer objekt nema vlasnika, prema predloženoj dopuni Zakona o obnovi, rješenja o uklanjanju teško oštećenih objekata donosit će građevinska inspekcija. Usto, kako navode iz resora graditeljstva, obnovu građevina koje imaju povijesnu ili kulturnu vrijednost u cijelosti će projektirati Ministarstvo kulture i medija.

Komentirajte prvi

New Report

Close