Dampinški uvoz urušava tržište svinja

Autor: Marta Duić , 18. studeni 2020. u 22:00
Danas Hrvatska i dalje proizvodi samo 50% potrebnih količina svinja i svinjetine/BORNA FILIĆ/PIXSELL

Razlog ‘rasprodaje’ je to što svinje dolaze iz područja gdje je bolest afrička svinjska kuga i to je ozbiljan zdravstveno-javni problem, kažu iz Udruge.

Iz Hrvatske udruge proizvođača svinja (HUPS) poručuju kako se tržište svinja u Hrvatskoj protekli tjedan srušilo, domaće mesne industrije smanjile su narudžbe svinja s farmi te dodatno snizile kupovnu cijenu grla.

Kako kažu iz tog udruženja čiji članovi godišnje proizvedu oko 700.000 komada svinja i drže 30.000 krmača, razlog je poplava jeftinih svinja po dampinškim cijenama od 0,8 – 0,9 eura za kilogram, dovezenih u Hrvatsku i to po cijeni 20-30 posto nižoj nego u zemljama iz kojih dolaze.

Upozoravaju kako je vrlo vjerojatno da razlog, opisuju je kao rasprodaju, leži u činjenici da svinje dolaze iz visoko rizičnih područja koja imaju bolest afričku svinjsku kugu (ASK) te njihove klaonice nemaju izlaz za ovo meso. Uz to, uvoz mesa svinja i dalje se pojačava te posljedično tome cijene drastično padaju i u trgovačkim lancima.

70

milijuna kuna iznose, minimalno, šteta uzrokovane padom prihoda svinjara, upozoravaju iz HUPS-a

“Nabavne cijene po kojima nam ulazi meso upozoravaju na ozbiljan problem, a ozbiljan zdravstveno javni problem na koji smo upozoreni je uvoz prasadi za klanje.

Naime, prema našim informacijama uvozi se prasad težina oko 20 kilograma koja su starosti oko 60 dana, a ako je to točno, velika je mogućnost da se uvozi prasad koja je pod karencom”, upozorava Krešimir Kuterovac, predsjednik HUPS-a.

Zbog problema na tržištu od Vlade, Ministarstva poljoprivrede i Tržne inspekcije stoga zahtijevaju poduzimanje hitnih mjera poput provjere uvoza živih svinja za klanje i pojačane kontrole uvezenog mesa te da izvrše provjeru narušavanja tržišta i uvjeta trgovanja.

“Tražimo i mjere sanacije stanja na tržištu zbog pada prihoda od 2. rujna te da se ova šteta u minimalnom iznosu od 70 milijuna kuna nadoknadi do kraja godine”, otkrivaju svoje zahtjeve svinjari. Napominju da je danas gubitak po tovljeniku skočio na 20, a po prasetu 10 eura.

“Danas Hrvatska i dalje proizvodi samo 50 posto potrebnih količina svinja i svinjskoga mesa, a sada kada je sezona najveće potrošnje mesa ne možemo ni tih 50 posto prodati po tržnim cijenama”, poručuju ime Udruge predsjednik Krešimir Kuterovac.

Komentirajte prvi

New Report

Close