Dalić objasnila što za Vladu znači odlazak Aldotta iz Ine

Autor: Poslovni.hr , 13. travanj 2018. u 11:36
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica je komentirala što će za Vladu značiti odlazak Zoltana Aldotta s pozicije predsjednika uprave Ine.

Odlazak Zoltana Aldotta s mjesta predsjednika Uprave Ine ne bi trebao utjecati na razgovore hrvatske Vlade i MOL-a u sklopu mogućega otkupa MOL-ova udjela u Ini, ocijenili su u petak potpredsjednica Vlade Martina Dalić i ministar financija Zdravko Marić.

Upitana što odlazak Zoltana Aldotta s pozicije predsjednika Uprave Ine znači za proces pregovora s MOL-om, Dalić je istaknula kako je Vladin sugovornik MOL.

"Sugovornik hrvatske Vlade u pitanjima suvlasništva u Ini jest MOL. U tim će razgovorima, očekujem, naš sugovornik biti predstavnici MOL-a, predstavnici našeg sudioničara u Ini, a ono što svakako očekujemo od Ine i njezine Uprave , pa tako i novog predsjednika Uprave, je da se Ina razvija kao vertikalno integrirana naftna kompanija, što znači da jednako razvija sve svoje dijelove poslovanja", rekla je Dalić, koji je sudjelovala na konferenciji "Europski fond za strateška ulaganja (EFSU) – prednosti i prilike za poduzetnike i lokalne jedinice".  

I ministar financija Zdravko Marić smatra da promjena na čelu Uprave Ine ništa ne mijenja u odnosu na hrvatske planove s tom kompanijom.

"S naše strane, imamo savjetnika te ideju i plan kojim ćemo krenuti u materijalizaciju odnosno konkretizaciju u tjednima i mjesecima koji dolaze", kazao je Marić,

Na pitanje radi li se o promjeni strategije mađarske strane, Marić je rekao da je prerano za zaključke.

"Govorimo o promjeni na razini Uprave Ine. Naravno, postoje i vlasnici i  druge strukture u tom procesu s kojima se inače o tome razgovara", rekao je, a na novinarsko pitanje hoće li to usporiti proces koji hrvatska strana namjerava provesti s Inom, odgovorio je kako misli da tako ne mora biti.

"Taj proces ionako očekujemo. On neće biti jednostavan i jednoznačan nego će trebati uložiti puno napora i energije. On je sam po sebi kompleksan i složen, ali mi smo spremni pa ćemo vidjeti", zaključio je Marić.

 Mađarski MOL u četvrtak je izvijestio kako će za predsjednika Uprave Ine predložiti Sandora Fasimona. On bi na tom mjestu zamijenio Zoltána Áldotta, koji je izabran za člana Nadzornog odbora MOL Grupe te je najavio odlazak iz Ine nakon što se u lipnju održi glavna skupština. 

Áldott je na poziciju predsjednika Uprave Ine imenovan u travnju 2010. godine.

Vlada je u utorak odabrala konzorcij u kojem su Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb za investicijskog savjetnika Vlade u transakciji moguće kupnje dionica Ine od MOL-a te moguće naknadne prodaje tih dionica novom strateškom partneru Ine.

Ponuda izabranog konzorcija financijski je teška osam milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close