Da Ingrid priča engleski bolje od nekih profesora? Neće ići…

Autor: Agencija VLM , 14. ožujak 2013. u 14:26
Zoran Milanovic i Ingrid Anticevic Marinovic, Photo: Dino Stanin/PIXSELL

Iako ovo nije jedini primjer premijerova blaćenja i omalovažavanja nastavničke struke, smatramo da je ovaj put doista prešao granicu dobrog ukusa, kažu iz Udruge ‘Nastavnici organizirano’.

Da Ingrid Antičević Marinović priča engleski bolje od nekih profesora tog jezika kazao je jučer premijer Zoran Milanović, a zbog te izjave odmah su reagirali profesori, odnosno Udruga "Nastavnici organizirano". 

– Svojim komentarom premijer Milanović poslao je  poruku i šamar ne samo profesorima tog jezika, nego i svim učiteljima i nastavnicima u Republici Hrvatskoj. Očito nije dovoljno što su, kao visokoobrazovani kadar, potplaćeni, što rade u sve težim uvjetima – od materijalnih uvjeta u školama, do verbalnog (a ponekad, nažalost, i fizičkog) nasilja od strane učenika i roditelja. Sada premijer šalje poruku da su i nesposobni ili jedva sposobni (za dvojku) pa valjda bolje nisu ni zaslužili – priopćili su.

Dodaju kako je jedna od značajnih teškoća radu u školi nedostatak poštovanja nastavničkog autoriteta od strane učenika, ali i roditelja i javnosti. Ovakvom izjavom, kažu, Milanović tome nepoštovanju daje dodatni poticaj čime otvoreno i direktno sabotira hrvatski obrazovni sustav u njegovom temelju – radu u razredu.

– Iako ovo nije jedini primjer premijerova blaćenja i omalovažavanja nastavničke struke, smatramo da je ovaj put doista prešao granicu dobrog ukusa – kažu. 

– Zbog toga od premijera zahtijevamo javnu ispriku, ali ne samo to jer je najlakše reći “ispričavam se” i onda nastaviti po starom. (Druga najlakša stvar je, naravno, dati ostavku, raspisati izbore, izgubiti ih i pustiti druge da čiste za tobom; doduše, u ovom trenutku to i ne bi bilo najgore od svega.) Prije svega tražimo odgovornost. Tražimo da premijer prizna pogrešku i, više od godinu dana nakon što je došao na vlast, napokon obznani kakva je zapravo obrazovna politika ove vlasti. Jer ovo čemu smo do sada svjedočili – omalovažavanje, vrijeđanje, smanjivanje plaća učiteljima, već ionako s najnižim plaćama u javnim i državnim sužbama, više nego ostalima – govori o antiobrazovnoj, antiintelektualnoj i kratkovidnoj politici koja računa na to da Hrvati nisu previše zainteresirani za obrazovanje, pa je zato po tom obrazovanju najlakše mlatiti bez da se izazove masovni revolt – zaključili su Nastavnici organizirano.

>>> 'Ingrid bolje govori engleski nego što čita, bolja je od nekih profesora'
 

Komentari (3)
Pogledajte sve

Koliko ja znam premijer je usporedjivao Ingridin engleski sa onim profesorima koji su nekako navukli na 2 -.
Sto po mom misljenju i nije daleko od istine.

Ja nisam profesor engleskog ali se njime služim već 50 godina, što uključuje i studij na tom jeziku te obrana doktorske dizertacije. Ono što sam čuo u govoru Ingrid Antičević Marinović bi se vrlo teško moglo nazvati i početničkim engleskim jezikom. Jedan primjer. Kada je ona trebala pročitati “We are aware” to je zvučalo kao “Vi ar avr”. To je možda Europski standard za engleski ali tako ne govore Hrvati u Hrvatskoj koje ja znam. Upravo je milina čuti neke hrvatske športaše (Janica i Ivica Kostelić) kako dobro vladaju englrskim jezikom u izjavama koje moraju dati odmah nakon naspornih natjecanja. Zvući čudno, ali bi se hrvatski političari trebali ugledati na hrvatske športaše.

kada supstance prestanu djelovati čovjek lupeta li lupeta, nitko pametniji od njegovih podguznih muha

New Report

Close