Crni razlog zašto je manje nezaposlenih u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr , 02. kolovoz 2018. u 12:03
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Bitno je da se mjere aktivne politike zapošljavanja prošire na osobe čija je zapošljivost najmanja, kaže dr. Predrag Bejaković.

Hrvatska se ubraja u države EU u kojima je, u usporedbi s prošlom godinom, najviše pala stopa nezaposlenosti, s 11,1% na 9,2%, pokazuju podaci Eurostata. Uz Hrvatsku najveće smanjenje stope nezaposlenosti u lipnju 2018. bilježe Cipar (s 11% na 8,2%), Portugal (s 9,1% na 6,7%), Estonija (sa 6,8% na 4,9%) i Španjolska (sa 17% na 15,2%). Inače, prosječna stopa nezaposlenosti u EU je 6,9%.
Smanjenje stope nezaposlenosti u Hrvatskoj bila bi odlična vijest kad bi se bitno odrazila na povećanje broja zaposlenih, kojih je u lipnju bilo nešto više od 1,43 milijuna, i kad trenutačni broj nezaposlenih (136.204) ne bi imao veze s iseljavanjem i sezonskim poslovima, piše Večernji list.
Politolog i ekonomist prof. dr. Luka Brkić ističe da su, nažalost, kod nas ključne komponente koje utječu na smanjenje broja nezaposlenih iseljavanje i sezonski karakter poslova vezanih uz turističku sezonu, koja posljednjih godina bilježi rekorde. Dio se ljudi, dodaje, briše iz registra nezaposlenih jer su izgubili prava, pa su neregistrirani. Drži da nemamo zdravi pad stope nezaposlenosti, koja bi bila posljedica promjena u našem gospodarstvu. Kod nas, kaže, rastu “potrošački porezi” i dobro pune proračun, a porez na dobit je tek na četvrtom mjestu.
Dr. Predrag Bejaković iz Instituta za javne financije ističe da je smanjenje stope nezaposlenosti djelomično posljedica iseljavanja, ali i pozitivnih gospodarskih kretanja. Smatra da je bitno da su se mjere aktivne politike zapošljavanja proširile i još treba raditi na tome da se usmjere na osobe čija je zapošljivost najmanja. Dobro je, zaključuje, da se nezaposlenost smanjuje, ali time nisu riješeni svi problemi na tržištu rada. I Bejaković se slaže da još imamo malo zaposlenih dodajući da imamo puno mladih umirovljenika jer sustav ne potiče ostanak na tržištu rada.

 

Komentari (9)
Pogledajte sve

bez konja! :))

ima na poso kočijom da idete

za IFO inštitut one million billiondollars, ali za vas bešplatno, braćo! ukinite drugi štup (poglavito uplate, za ostalo ćemo da se dogovorimo, može i isplata na ruke), porez na rad, brate 12%, e al ne za one bogate, za njih 36%.. ne dajte da vam preplaćeni proda priču kako je on nezamjenjiv (samo sam ja nezamjenjiv:)).. fino ga treba navuć pa ogulit..

čekam sa zanimanjem objavu koliko je ljudi otišlo ove godine za Nemačka. kamen na kamen neće da ostane, reko sam već to, možda sam u krivu, ali ako sam u pravu, brate, ima cigana da poraste broj abnormalno. svako ima da bude cigan pa da vidite kako je to

i još nešto, neće da mi proda dizel kola! kaže, ne valjaju. kako ne valjaju, jesu švapska kola bokte! a je švabo lud!

New Report

Close