Crna knjiga: Prošlogodišnji najluđi slučajevi rasipanja javnog novca

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2019. u 13:18
Foto: Lipa Facebook screenshot

Rasipanje javnog novca u Hrvatskoj je toliko raširena pojava da je teško izabrati pobjednika: Od dvostrukih stupića do milijardi za gubitaše, koji su vaši favoriti?

Udruga poreznih obveznika Lipa predstavit će u utorak rezultate projekta  – "Crna knjiga trošenja javnog novca“ za 2018. godinu, uz okrugli stol s istaknutim ekonomistima.

Tijekom prošle godine Lipa je prikupila najzanimljivije slučajeve rasipanja javnog novca u Hrvatskoj, poput postavljanja dvostrukih stupića, “besplatnog“ ZET-ovog prijevoza tijekom Adventa ili nikad dovoljnih iznosa subvencija gubitaškim poduzećima.

“Slučajevi netransparentnog i neefikasnog trošenja novca poreznih obveznika svakodnevna su pojava u Hrvatskoj. O tome kako će se prema toj praksi postaviti vlast, stručna javnost i birači ovisi naša budućnost. Ukoliko se neodgovorno trošenje novca poreznih obveznika nastavi ovakvim intenzitetom, jasno je da Hrvatska ima slabe šanse priključiti se zajednici razvijenih i bogatih zemalja Europske unije”, poručeno je u pozivu na predstavljanje.

Uz kritiku i preporuke

Lipa je na temelju analize odabranih slučajeva izradila preporuke za bolje upravljanje javnim novcem, koje će također biti predstavljene na događanju.

“Pozivamo Vas na predstavljanje Crne knjige za 2018. godinu, koje će se održati 12. ožujka 2019. (utorak) s početkom u 11.00 sati u Novinarskom domu, Perkovčeva 2, Zagreb. Crnu knjigu će predstaviti predsjednik udruge Lipa Davor Huić te izvršni direktor Lipe Zoran Löw, a na okruglom stolu sudjelovat će: Zoran Löw (Lipa, moderator), Davor Huić (Lipa, moderator), Velimir Šonje (ekonomist, Arhivanalitika) i Vuk Vuković (ekonomist, Oraclum)”, navedeno je u pozivu.

Komentirajte prvi

New Report

Close