Ćorić: Plin za kućanstva ove sezone neće poskupjeti

Autor: Darko Bičak , 27. rujan 2018. u 22:00
Ne treba unositi nemir, kaže ministar/Goran Stanzl/PIXSELL

Cijene energenata se određuju na slobodnom tržištu, no uslugu javne opskrbe i dalje regulira država.

Cijena plina za kućanstva se u ovoj plinskoj sezoni, koja traje do kraja ožujka 2019., se neće mijenjati, najavio je jučer ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

"Mi smo našim odlukama za ovu plinsku sezonu, odnosno za ovu sezonu grijanja omogućili nepromijenjene cijene plina. Ove ideje o tome kako će rasti cijene, odnosno komunalije, iz ne znam kojeg izvora – to pustite dok do njih ne dođete na neki adekvatan način. Nema nijednog razloga da unosite nemir među ljude, ga nije potrebno unositi", kazao je ministar nakon jučerašnje sjednice Vlade.

U javnosti se nagađa da bi cijene plina u ovoj godini odnosno do kraja ožujka iduće godine ostale stabilne, no nakon toga bi mogle rasti za 10 posto.

Naime, novim Zakonom o tržištu plina, koji je stupio na snagu u ožujku, u prijelaznom razdoblju od tri godine zadržana je regulirana cijena plina za javnu opskrbu odnosno za kućanstva, a kako u tom razdoblju ne bi došlo do većih oscilacija u cijeni plina. Tako Jutarnji list piše kako je nakon travnja iduće godine izgledno da bi moglo doći do poskupljenja, uz napomenu kako je teško procijeniti koliko bi ono moglo biti jer cijena plina ovisi o brojnim faktorima – cijeni nafte, vremenskim prilikama, tečajnim razlikama, proizvodnji struje, cijeni konkurentskih goriva i cijenama emisije ugljičnog dioksida.

Inače, na temelju novog Zakona o tržištu plina regulatorna agencija HERA je donijela potrebne metodologije koje uređuju tarife za javnu uslugu opskrbe plinom. 

Komentirajte prvi

New Report

Close