Ćorić i Azimov u potrazi su za kompromisom za Crodux i Ruse

Autor: Sandra Veljković/VL , 03. listopad 2018. u 16:51
Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić/Goran Stanzl/PIXSELL

Ima neslaganja oko uvjeta projekta plinifikacije naftne rafinerije, no ako je političke volje, naći će se rješenje.

Dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin iz Sočija poslao političku poruku da je itekako svjestan zabrinutosti Hrvatske i stanovnika Slavonskog Broda oko zagađenja iz rafinerije u Bosanskom Brodu i da se taj problem mora riješiti plinifikacijom, sastali su se glavni akteri koji bi tu odluku trebali provesti u djelo.

Doznajemo da su na sastanku u ponedjeljak nazočili ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, predstavnici Croduxa te Zarubežnjefta, ruske tvrtke vlasnice Rafinerije Brod te ruski veleposlanik u Hrvatskoj Anvar Azimov.  Kako doznajemo, Crodux i Zarubežnjeft imaju – diplomatskim riječima – različite poglede i uvjete oko projekta te se ne slažu oko niza stvari, uvjeti su međusobno neprihvatljivi. Sad se pokušava naći kompromis.

Novi sastanak očekuje se sljedećih dana. Nakon što je pitanje zagađenje Slavonskog Broda dignuto na visoku političku razinu, kad je o tom problemu predsjednica Kolinda Grabar Kitarović razgovarala s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim u Münchenu početkom 2017., stvari su se počele pomicati s mrtve točke. Obrisi rješenja dobili su konkretni odgovor u protokolu o suradnji na realizaciji projekta kojim će se omogućiti plinifikacija Rafinerije nafte Brod, a koji su u Slavonskom Brodu potpisali 31. listopada lani Ćorić i kolega iz Republike Srpske Petar Đokić.

Dva ministarstva potvrdila su namjeru uspostave suradnje kako bi se stvorili tehnički uvjeti za ostvarenje projekta izravnog priključenja Rafinerije nafte Brod na plinski transportni sustav Hrvatske.

Opskrba plinom brodske rafinerije provest će se izravnim priključenjem na mjestu MRS Slobodnica, prenamjenom produktovoda Slobodnica-Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod.

Nesuglasice između Croduxa i Zarubežnjefta zasad su daleko od očiju javnosti, a pretpostavlja se da će tako i ostati. Iako ruska kompanija brani svoje interese i uloženi novac, teško je za pretpostaviti kako bi sad išli u dogovor s nekim novim. "Sve će se dogovoriti ako postoji politička volje", kažu upućeni. Političku je volju u nedjelju pokazao Putin u razgovoru s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Sočiju.

Ruski je predsjednik kazao kako smatra da rafinerija u Bosanskom Brodu ne stvara velike probleme, ali da se treba preusmjeravati na ekološki prihvatljivije vrste goriva te izaći susjedima ususret i otkloniti njihovu zabrinutost. "Ako ljudi imaju problema, treba ih riješiti", kazao je on. 

Komentirajte prvi

New Report

Close