Coning u Izraelu ostao dužan milijune dolara

Autor: Ivan Pandžić , 11. rujan 2008. u 06:30

Prema presudi izraelskog suda, Coning holding dužan bez kamata 5,5 mil. dolara

Bivši zastupnik HSP-a Miroslav Rožić prema presudi zagrebačkog Općinskog suda mora platiti 50.000 kuna zbog nanošenja duševnih boli predsjedniku HNS-a Radimiru Čačiću. Presuda je donesena nakon što je prenesena Rožićeva izjava da protiv Čačića postoji pravomoćna presuda suda u Izraelu zbog prijevare od osam milijuna dolara.

U svom obrazloženju sud navodi kako je utvrđeno da protiv Čačića ne postoji nikakva pravomoćna presuda. Međutim, prema dokumentima koje ima Poslovni dnevnik, postoji pravomoćna sudska presuda iz 1996. godine protiv Coning holdinga na čijem je čelu bio Radimir Čačić. Prema presudi izraelskog Kotarskog suda u Beerschevi iz 1996. godine, Coning holding na čelu s Čačićem je prema 70 poduzeća ostao dužan 1992. godine 13,7 milijuna izraelskih novih šekela ili oko 5,5 milijuna dolara. Sud nalaže i plaćanje kamate od 1992. do 1996. godine što prema procjenama čini iznos od 8,5 milijuna dolara. Danas, 12 godina iza presude, iznos bi se znatno uvećao. Važnije od točnog iznosa prema današnjem tečaju je činjenica da dug nikada nije plaćen, izraelski likvidatori još čekaju nagodbu s Coningom i Čačićem, a hrvatski Trgovački sud u Varaždinu iz proceduralnih razloga nije dopustio naplatu dugova od tadašnjeg Coning holdinga, odnosno sljednika Ingprojekta. Sve je počelo kada je Radimir Čačić 1991. godine potpisao ugovor s izrelskom tvrtkom Ben Yakar Gat o gradnji 1294 stana u gradu Ashkelon. Ugovor je bio, prema mišljenju vještaka, prilično nepovoljan za Coning holding što se tiče rokova završetka. Vodstvo Coninga zbog nedaća vezanih uz visoke cijene materijala i naknadno dostavljenih projekata traži od Ben Yakar Gata višu cijenu i plaćanje unaprijed. Jedno vrijeme Ben Yakar Gat je plaćao, podružnica DP Coning je gradila preko hrvatskog podizvođača – tvrtke Zagorje. Iako je posao predstavljen kao posao stoljeća, već početkom 1992. godine u izradi stručne analize savjetuje se povlačenje Coninga jer su penali manji od štete koja se događa nastavkom gradnje. Vodstvo Coninga na čelu s Čačićem ne odustaje od posla. Od ljeta 1992. godine plaćanje dobavljačima postaje neredovito i tri mjeseca poslije prestaje.

Coning se povlači iz posla, Zagorju su zaplijenjeni svi strojevi, a 70 dobavljača koji su isporučili materijal pokreću likvidacijski postupak. Potraživanja su im priznata navednom presudom iz 1996. godine. Sve navedeno je lani prikupio slobodni novinar Krešimir Kovač kojem je u šestomjesečnom istraživanju u Izraelu i Hrvatskoj pomogla i danska organizacija novinara Scoop Network. O istrazi sa svim dokazima sprema i knjigu. “Svi moji izraelski sugovornici, uključujući likvidatore tvrtke DP Coning, odvjetnike Avrahama Yarona i Dorona Tischmana, izjednačavali su i miješali Čačića i Coning. Čačić je bio ključna figura u poslovnom pothvatu od samog početka. Oba izrealska likvidatora su mi rekla da poručim Čačiću da su oni spremni za pregovore o vraćanju Coningovih dugova. U Čačiću Izraelci ne vide prevaranta, nego gospodarstvenika koji je skrivio golemu štetu koju njegova tvrtka mora platiti”, rekao je za Poslovni dnevnik Krešimir Kovač. Izraelski likvidatori su nakon presude u Izraelu pred Trgovačkim sudom u Varaždinu tražili naplatu potraživanja ovrhom nad imovinom Ingprojekta, pravnim sljednikom Coning Holdinga. Naš sud je odbio prijedlog 1998. godine. Sud utvrđuje kako je u Izraelu Coning bio samo registriran, ali sa sjedištem u Varaždinu. Pozivajući se na hrvatske zakone, sudac zaključuje kako stečajni postupak nad tvrtkom može provoditi samo hrvatski sud te da bi prijedlog ovrhe bio osnovan da je u Hrvatskoj pokrenut stečaj Ingprojekta ili da je Izrael donio presudu u parničnom postupku.

Čačić: Ne znam za dugove

Radimir Čačić u srijedu je izjavio da nikome nije ostalo dužno ili da barem on to ne zna. “Nije riječ o Coning holdingu nego o tvrtki koja je osnovana za projekt gradnje kojoj izraelska vlada nije plaćala. Jesu li oni dalje plaćali ili ne, to je dragom Bogu tako svejedno. Ako je tko trebao imati informaciju o nekim dugovima, to je Vlada koja je vodila Coning holding, a zatim ga potpuno uništenog vratila vlasnicima. U Izraelu smo imali štete iznad 12 milijuna dolara jer je Vlada obustavila gradnju. Samo zbog nesposobnosti Vlade, ti dugovi nisu naplaćeni”, rekao je Čačić. Dodao je i kako je Rožić osuđeni klevetnik.
(S. Bartolović)

Komentari (7)
Pogledajte sve

quote=Pino D.]
Nisam našao prikladnu temu za ovo, pa evo ovdje.
"Uspon Radimira Čačića"
Vaš link
[/quote]

Kaže čačić u mađarskoj na sudu da su mu primanja 5000 kn.

Sada će se to namiriti kada Čačija zasjedne u fotelju!

Poznajem jednu osobu sličnu njemu. Zapravo poznajem više takvih osoba ali jednu jako dobro.

New Report

Close