Cijene voća i povrća nesumnjivo će dodatno rasti

Autor: Marija Crnjak , 27. svibanj 2023. u 09:23
Goran Punda, izvršni direktor kooperacije ENNA Fruit/D. Višnjić/Pixsell

Potrebna dodatna ulaganja u istraživanje i razvoj u području proizvodnje voća i povrća s primarnim ciljem povećanja prinosa.

Goran Punda, izvršni direktor kooperacije ENNA Fruit, ne sumnja u to da će cijene voća i povrća u budućnosti dodatno rasti, zbog niza faktora na tržištu, uključujući vremenske nepogode u čitavoj Europi, povećanje potražnje u turističkoj sezoni, ali i nedostatak radnika koji vlada u svim segmentima proizvodnje i prerade, te porast ulaznih troškova.

“Ako želimo povećati samodostatnost proizvodnje voća i povrća u Hrvatskoj, nužna su značajna ulaganja u edukaciju i infrastrukturu. Da bi smanjili troškove proizvodnje u Hrvatskoj i ostvarili napredak u proizvodnji, trebamo proizvođače savjetovati i educirati.

Trebamo razvijati proizvodnju deficitarnih kultura, odnosno organizirati proizvodnju prema potrebama tržišta.

Investicije koje će u budućem periodu biti u fokusu su efikasniji sustavi navodnjavanja, korištenje obnovljivih izvora energije u proizvodnji, orijentacija na stakleničku i plasteničku proizvodnju te povećanje automatizacije procesa kako bi se smanjio rizik nedostatka radne snage”, smatra Punda.

Usto su potrebna dodatna ulaganja u istraživanje i razvoj u području proizvodnje voća i povrća s primarnim ciljem povećanja prinosa, što između ostalog podrazumijeva i pokusna polja novih sorti, otpornih na nove klimatske uvjete, zaključio je Punda.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ako ništa drugo,barem su inovativni u izmišljanju razloga za poskupljenje. Inovativni i lepršavi s okusom soli,i par zrnaca laži.

Organizator
Pod pokroviteljstvom
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner
Partner

New Report

Close