Cijene usluga u Hrvatskoj skočile 15%, nema naznaka hlađenja

Autor: Jadranka Dozan , 16. lipanj 2023. u 13:01
Foto: Shutterstock

ECB je u četvrtak ponovno podigao ključne kamate na najvišu razinu od 2001.

Još jedan korak podizanja triju ključnih kamatnih stopa posve je očekivan ishod jučerašnje sjednice Upravnog vijeća Europske središnje banke. Tržišta su, naime, računala s odlukama o povećanju njezinih kamatnjaka za dodatnih 0,25 postotnih bodova, čime će, primjerice, depozitna stopa od idućeg tjedna iznositi 3,50 posto. Iako pod utjecajem kretanja cijena energenata i hrane inflacija usporava, ona je i dalje daleko iznad (srednjoročno) ciljanih dva posto, a u priči o “tvrdokornosti” inflacije već neko vrijeme fokus je naglašenije usmjeren na dinamiku temeljne inflacije. Analitičari s tim u vezi posebno apostrofiraju utjecaje tržišta rada odnosno pritiske na rast plaća te inflaciju usluga.

Ti čimbenici pak kod nas se naglašavaju i jače s obzirom na utjecaj turizma i njegov udjel u strukturi naše ekonomije. Konačne podatke o indeksu potrošačkih cijena za svibanj državni statističari objavit će danas (prema tzv. ‘flash’ procjeni na mjesečnoj razini cijene su u prosjeku porasle 0,5 posto, a u odnosu na lanjski svibanj rast je usporio na malo ispod osam posto), a jučer su objavili nešto detaljniju sliku cijena uslužnih djelatnosti za prvo tromjesečje 2023.

Vodeni prijevoz skuplji 56%

U najkraćem, cijene pružatelja usluga u prosjeku su bile 15,1 posto više nego u prvom lanjskom kvartalu, dok su u odnosu na prethodni kvartal (listopad-prosinac 2022.) u prosjeku porasle 3,6 posto. No, raspon rasta cijena po raznim uslužnim djelatnostima prilično je velik, pa su tako na godišnjoj razini čak 56 posto porasle one u djelatnosti vodenog prijevoza, a dvostruko veći postotni rast od ukupnoga (30,2%) bilježi se i u kategoriji Putničkih agencija, organizatora putovanja (turoperatora) i ostalih rezervacijskih usluga i s njima povezanim djelatnostima. Iznadprosječnih 25 posto godišnjeg rasta bilježi se i u Skladištenju i pratećim djelatnostima u prijevozu. Nasuprot tome, cijene su u tom razdoblju u prosjeku pale u Promidžbi (reklama i propaganda) i istraživanju tržišta, i to za 7,1 posto, kao i u Informacijskim uslužnim djelatnostima, s padom od 1,9 posto.

3,5 posto

iznosi depozita stopa Europske središnje banke

Na tromjesečnoj razini rastom cijena (u odnosu na zadnji lanjski kvartal) prednjačile su Putničke agencije, organizatori putovanja (turoperatori) i ostale rezervacijske usluge, s prosječnim poskupljenjem od 22,7 posto, a za više od petine (21,7%) u prva tri mjeseca ove u odnosu na zadnja tri prošle godine porasle su i cijene u Informacijskim uslužnim djelatnostima. Osjetno više od prosjeka za sve uslužne djelatnosti (3,6%) povećane su i cijene pružatelja usluga u djelatnosti čišćenja, s rastom od 8,4 posto. Istodobno, prema DZS-u, cijene su bile nešto niže nego u prethodnom kvartalu u vodenom prijevozu (za 3,3%), arhitektonskim djelatnostima i inženjerstvu (za 2%) te u skupini djelatnosti objedinjenih u kategoriji Promidžbe i istraživanje tržišta.

Poštravanje uvjeta financiranja

Slijedom naznaka dobre sezone, ali i pritisaka na rast plaća koji su kod nas i nešto izraženiji nego u ostatku eurozone, i u idućim mjesecima uglavnom se računa na nastavak cjenovnih pritisaka u sferi usluga. I stručnjaci Eurosustava naviše su revidirali očekivanja za inflaciju bez energije i hrane te se sad računa sa stopom od 5,1 posto. To se, uz ostalo, pripisuje utjecaju snažnog tržišta rada na brzinu dezinflacije. Pokazatelji temeljnih cjenovnih pritisaka, kažu u ECB-u, i dalje su snažni, premda postoje određene naznake slabljenja nekih od tih pokazatelja.

Pooštravanje uvjeta financiranja ostaje glavni alat u smanjivanju inflacije jer se očekuje da će u sve većoj mjeri slabiti potražnju. Iz ECB-a su poručili kako će se i ubuduće u odlukama o ključnim kamatnjacima odnosno trajanju zaoštravanja voditi pristižućim gospodarskim i financijskim podacima. Potvrdili su i da se od idućeg mjeseca ECB više neće provoditi reinvestiranje u sklopu programa kupnje vrijednosnih papira.

Iako u sferi inflacije usluga nisu vidljiva poboljšanja, dijelom i zato što ona obično ima znatno jaču korelaciju s rastom plaća nego inflacija roba, neki analitičari smatraju da je i ona blizu vrhuncu. Za inflacijom roba ona obično kaska oko šest mjeseci, pa bi, kažu, trebala početi padati s jeseni ili barem prije kraja godine.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ko služi kafu ispod 2 eura nije pri sebi . Ajd 1,7 u Slavoniji ali to je to..

 

 

 

New Report

Close