Cijene hrane u Hrvatskoj samo 10% ispod prosjeka EU

Autor: Petra Bulić/VLM , 28. lipanj 2013. u 10:04
Najjeftinije u odnosu na EU je meso, 25% ispod prosjeka EU

U EU najjeftinija je hrana u Poljskoj, gdje su meso te voće i povrće gotovo upola jeftiniji od prosjeka Europske unije.

Iako je stvarna potrošnja po stanovniku u Hrvatskoj na 59 posto prosjeka Europske unije, cijene hrane su na 90 prosjeka EU, pokazuju podaci Eurostata za prošlu godinu.

Pritom je razmjerno najjeftinija skupina namirnica u Hrvatskoj meso i mesne prerađevine, čije su cijene čak 25 posto ispod prosjeka EU, a najskuplja je "ostala hrana", koja uključuje šećer, konditorske proizvode i sladoled, čije su cijene deset posto iznad prosjeka. Riječ je o istraživanju, u sklopu programa pariteta kupovne moći Eurostata i OECD-a, kojim se prate cijene oko 500 usporedivih proizvoda u četiri osnovne grupe – hrana, bezalkoholna i alkoholna pića i duhan. Zahvaljujući razmjerno jeftinom duhanu, koji je na 57 posto prosjeka EU, ukupni indeks cijene u Hrvatskoj postavlja na 71 posto prosjeka EU. No, cijene bezalkoholnih i alkoholnih pića su iznad prosjeka EU, na 108 odnosno 103 posto prosjeka, dok su cijene hrane na spomenutih 90 posto prosjeka, po čemu će Hrvatska zauzeti 18. mjesto među članicama EU.

Osim mesa, niže od prosjeka su cijene voća i povrća (87 posto), kruha i žitarica (94 posto), ribe (96 posto) te mlijeka, sira i jaja (97 posto prosjeka EU). Uz "ostale prehrambene proizvode", više od prosjeka, i to za tri posto, su još cijene ulja i masti. Najjeftiniju hranu u Europskoj uniji – čak 40 posto ispod prosjeka – ima Poljska. Štoviše, cijene u Poljskoj najniže su u Europi, uz izuzetak Makedonije, gdje je indeks cijena hrane na 58 prosjeka EU. U Poljskoj su pritom najjeftinije namirnice meso te voće i povrće, koji stoje gotovo upola manje nego u EU: cijene te skupine namirnica su na samo 55 posto prosjeka Unije. Od naših susjeda, hrana u BiH i Crnoj Gori je na 75 posto prosjeka EU, Srbiji 70 posto, Mađarskoj 80 posto, a Sloveniji 98 posto.

U Austriji i Italiji su, pak, 21 odnosno 13 posto iznad prosjeka EU. Najskuplja hrana u Europi je u Norveškoj i Švicarskoj (84 odnosno 59 posto iznad prosjeka EU), a slijedi Danska (39 posto iznad prosjeka).Najjeftinija alkoholna pića u EU ima Bugarska, samo 67 posto prosjeka EU, a najjeftinija bezalkoholna pića Rumunjska sa 74 posto prosjeka EU. Najjeftiniji duhan u EU ima Mađarska (52 posto).Međutim, uvjerljivo najjeftinija zemlja po ukupnom indeksu cijena hrane, pića i duhana, na 47 posto prosjeka EU, jest Makedonija, i to prije svega zahvaljujući duhanu, čije su cijene samo četvrtinu prosjeka EU. Najskuplja zemlja po ukupnom indeksu je Norveška, 59 posto iznad prosjeka, a slijede Švicarska i Danska (58 odnosno 42 posto skuplje). 

Siromašniji samo Bugari i Rumunji

Standard: 40% ispod prosjeka

Bruto domaći proizvod po stanovniku u Hrvatskoj je lani iznosio 61 posto prosjeka Europske unije, što nas smješta među najsiromašnije zemlje EU. Siromašnije su samo Rumunjska i Bugarska. No, te dvije zemlje lani su zabilježile rast u odnosu na prosjek EU, dok je u Hrvatskoj zabilježen pad. Standard nam je, međutim, još niži uzme li se u obzir stvarna individualna potrošnja, koja je na 59 posto prosjeka EU. Riječ je o pokazatelju mjerenom prema paritetu kupovne moći, koji pokazuje ukupnu potrošnju kućanstava, bez obzira na to financiraju li ih sami građani, država ili neprofitne organizacije. Najveću stvarnu potrošnju ima Luksemburg sa 141% prosjeka, dok je Slovenija na 79 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close