‘Cijena mlijeka ne pokriva nabujale troškove’

Autor: Poslovni dnevnik , 18. svibanj 2022. u 22:00
Predstavnici mljekarskog sektora sastali su se ministrima poljoprivrede i financija Marijom Vučković i Zdravkom Marićem/S. Strukić/PIXSELL

Posljedica je to, naravno, globalnih poremećaja na tržištu energenata i hrane, koje je dodatno potpirio rat u Ukrajini.

Otkupna cijena mlijeka ne pokriva troškove proizvodnje i ona time sama dolazi u pitanje. Na teško stanje u sektoru jučer su ministre financija i poljoprivrede Zdravka Marića i Mariju Vučković upozorili čelni ljudi Hrvatske poljoprivredne komore.

“Situacija u sektoru je dramatična, a ako se ne poduzmu konkretne mjere bojimo se da će se nastaviti urušavanje sektora, napuštanje proizvodnje te smanjivanje broj mliječnih krava, kao i daljnji pad proizvedenih količina”, istaknuli su napominjući kako su proizvođačima troškovi investicija, mehanizacije i električne energije udvostručeni.

Posljedica je to, naravno, globalnih poremećaja na tržištu energenata i hrane, koje je dodatno potpirio rat u Ukrajini, a sve se kobno nadovezalo na ionako tešku situaciju u ovoj poljoprivrednoj grani.

Iako se, kako tvrde, trude kroz povećanje otkupne cijene sanirati pritisak na troškove proizvođača, primarni proizvođači ih svakodnevno informiraju o troškovima koji su im porasli i preko 300 posto.

Očekivano, smatraju da otkupnu cijenu mlijeka treba povećati uz argument kako će se ratarski troškovi najesen dodatno preliti na stočarstvo i proizvodnju mlijeka. Zazivaju i izdašnije potpore te niži PDV na mliječne proizvode.

Komentirajte prvi

New Report

Close