Cijela županija je veliko gradilište, pokrenuto je preko 200 projekata

Autor: Ivan Celjak , 31. siječanj 2023. u 22:00
Novi kompleks sisačke Opće bolnice dr.Ivo Pedišić/SONJA LULIĆ

Sisačko-moslavačka županija

Županijski razvoj i važni projekti u 2022. godini?

Obnova nakon potresa apsolutni je prioritet Sisačko-moslavačke županije. Šteta na građevinama u našoj nadležnosti procijenjena je na oko 133 milijuna eura, teško su oštećeni objekti bolnice, škole, domovi za starije i nemoćne, domovi zdravlja…stoga su sva naša nastojanja usmjerena na projekte obnove i revitalizacije.

U novu 2023. godinu ušli smo s najvećim proračunom u povijesti Sisačko-moslavačke županije u iznosu 281.393.422,39 eura, a čak 95 posto proračunskih sredstava usmjerili smo na razvojne projekte i projekte obnove.

Prilikom obnove svim objektima dodaju se novi sadržaji koji će utjecati na podizanje kvalitete usluga. U ovom trenutku provode se najveća ulaganja u zdravstveni sustav u posljednjih 50 godina. Završetkom obnove našim sugrađanima na raspolaganju će biti potpuno novi kompleks Opće bolnice ‘Dr. Ivo Pedišić’. Radovi na obnovi zgrade Nove interne, Pedijatrije, Stare interne i Jodnog lječilišta u Sisku te zgrade Pulmologije u Petrinji u punom su jeku.

Obnovili smo Odjel za dermatologiju i venerologiju, kirurgiju i oftalmologiju te uredili zgradu Zavoda za javno zdravstvo SMŽ. U protekloj godini tako smo zatvorili čak 43 gradilišta, od kojih je 15 s područja obrazovanja. Osigurati učenicima čvrste i stabilne objekte za pohađanje nastave u njihovim gradovima i općinama bilo je iznimno važno nakon potresa. Jedan od projekata obnove u sustavu obrazovanja je obnova Gimnazije Sisak čija je ukupna vrijednost radova 5.121.470,00 eura. Uz sisačku Gimnaziju obnavljaju se i SŠ Glina, OŠ Ivan Goran Kovačić Gora i Područna škola Nebojan, OŠ Katarina Zrinska Mečenčani te OŠ Mladost Lekenik (Područna škola Letovanić). Stara matična zgrada Strukovne škole Sisak prenamjenjuje se u Učenički dom što će biti prvi učenički dom u Sisku. Završili smo radove i na obnovi SŠ Viktorovac, najvećoj srednjoj školi po broju učenika u županiji.

Radovi na obnovi Jodnog lječilišta u Sisku/SMŽ

S posebnom osjetljivošću i pozornošću okrenuli smo se i našim starijim sugrađanima, budući da je udio starije populacije stanovništva oko 26 posto. Tako smo u sustavu socijalne skrbi pri završetku s obnovom Doma za starije i nemoćne osobe Sisak i Doma za starije osobe Glina. Pokrenuli smo i projekt u smjeru proširenja smještajnih kapaciteta za starije na području Siska i Petrinje, a na području Moslavine, u Kutini, uređujemo prvi Dom za starije.

Paralelno s obnovom kontinuirano ulažemo i u revitalizaciju županije, a pokrenuli smo više od 200 različitih projekta od kojih, kao jedan od najvećih, treba istaknuti Regionalni centar kompetentnosti Tehničke škole Sisak, projekt ukupne vrijednosti oko 21 milijun eura, koji će Sisak učiniti obrazovnim središtem. U suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom u Sisku će se graditi Majstorska škola koja je projekt od nacionalnog interesa u cilju unaprjeđenja kvalitetnog i poticajnog poslovnog okruženja u Hrvatskoj. Uz potporu Vlade RH, u tijeku su i radovi na najznačajnijem infrastrukturnom projektu na području županije, završetku autoceste Zagreb-Sisak.

Koliko će, posebice energetska kriza i inflacija, utjecati na daljnji razvoj županije?

Unatoč svim izazovima nakon potresa, nastavili smo poticati i razvoj gospodarstva na našem području te smo, uz ostale poticajne mjere za gospodarstvo, osigurali kredite uz 0% kamate za poduzetnike koji ulažu i posluju na području naše županije. U 2022. godini, Sisačko-moslavačka županija odobrila je 21 beskamatni kredit ukupne vrijednosti investicija od 35,6 milijuna kuna.

Ova kreditna linija znači podršku i vjetar u leđa postojećim poduzetnicima i obrtnicima koji svoje investicije žele razvijati na području Sisačko-moslavačke županije. Otvaranju novih radnih mjesta i povoljnoj poduzetničkoj klimi zasigurno će pridonijeti i osnivanje Poduzetničkih centara na području Siska i Banovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close