Cijela Koprivnica morat će plaćati kredit pokojnog sugrađanina

Autor: Poslovni.hr , 29. studeni 2018. u 09:48
Foto: Marijan Sušenj / Pixsell

U Gradu Koprivnici, koji je pokušao osporiti tužbu, ističu da nisu preuzeli nikakvu imovinu jer je više – nema.

Porezni obveznici s područja Grada Koprivnice mogli bi vratiti kredit koji je podigao njihov sugrađanin.

Proizlazi to iz nepravomoćne presude Općinskog suda u Koprivnici koji je ovih dana naložio Gradu Koprivnici da banci iz Zagreba uplati oko 80.000 kuna, uvećano za zakonsku zateznu kamatu, piše Večernji list.

Banka je u siječnju podigla tužbu protiv Grada koji je naslijedio imovinu pokojnog Mladena J., a s njom i ugovor o nenamjenskom kreditu. 
Jamac mu je bila supruga, a kad je i ona preminula, sva je imovina prešla u vlasništvo Grada jer nemaju zakonske nasljednike ili su se oni, što je čest slučaj, nasljedstva odrekli.

Grad je tako naslijedio osobni automobil Kia Shuma star 17 godina, Fiat 126 star 37 godina, traktor IMT iz 1969., polovicu suvlasničkog dijela kuće, dvorišne zgrade i dvora ukupne površine 745 četvornih metara. I dugove jer, prema Zakonu o nasljeđivanju, nasljednik odgovara i za dugove ostavitelja do visine vrijednosti naslijeđene imovine.

Nasljedstva se, za razliku od djece i ostale rodbine, gradovi i općine ne mogu odreći.

U Gradu Koprivnici, koji je pokušao osporiti tužbu, ističu da nisu preuzeli nikakvu imovinu jer je više – nema.

Automobili su odjavljeni i u Gradu ne znaju gdje su. Osim toga, imovina navedena u rješenju o nasljeđivanju ne bi ni bila dostatna za podmirenje duga. No, kako je vrijednost polovice nekretnine procijenjena na 227.000 kuna, sud je ocijenio da je ostavinska imovina pokojnika veća od dugova pa ih Grad i može podmiriti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close