FOTO: Cijela Hrvatska treba slijediti primjer Međimurja

Autor: Darko Bičak , 21. travanj 2023. u 11:04
Foto: Vjeran Žganec Rogulja

Matija Posavec, župan Međimurske županije, kazao je da je na ovakvim događanjima poput ove konferencije nužno okupiti sve ljude koji promišljaju turizam u budućnosti, a ne da samo analiziraju ono što je sada.

Međimurje je prva županija u Hrvatskoj, i četvrta regija u svijetu, koja je dobila međunarodni certifikat “Zelena destinacija” što ima značajne benefite za razvoj turizma na ovom području, rečeno je na konferenciji “Međimurje – zelena destinacija“ koja se u petak održala u Čakovcu u organizaciji Poslovnog dnevnika i Međimurske županije.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika, istaknuo je da Hrvatska kao turistička zemlja mora slijediti primjer Međimurja po pitanju održivosti jer samo što je “zeleno” može biti i održivo. Upozorio je da se često kontinentalni turizam nepravedno zapostavljana u odnosu na onaj na Jadranu jer upravo turizam na kontinentu može osigurati 365 dana poslovanja u ovom sektoru. Matija Posavec, župan Međimurske županije, kazao je da je na ovakvim događanjima poput ove konferencije nužno okupiti sve ljude koji promišljaju turizam u budućnosti, a ne da samo analiziraju ono što je sada. “Ako se o održivosti kao o nekom modelu turizma može govoriti, onda je upravo to u Međimurju. Postoje primjeri da ovakav certifikat imaju neki gradovi, općine ili pojedine destinacije, ali je Međimurje prvi slučaj da je čitava regija ovako kvalificirana. To pokazuje da nema više ili manje ekološki razvijenih općina, gradova ili područja nego su svi u županiji razvijeni jednako održivo”, kazao je Posavec. Dodao je da se trenutno radi na modelu održivih zavičajnih muzeja na području županije koji će donijeti dodatnu vrijednost turističkoj ponudi Međimurje. “Danas živimo u vrijeme kad 80 posto turista traži nešto novo i održivo. Činjenica je da su istodobno za to spremni platiti i 20 posto više te je jasno da se uz održivost može postići poslovni model s dodanom vrijednošću koja podrazumijeva zelenu sinergiju urbanizma, okoliša, sporta, gastronomije, kulture i svega ostalog što suvremeni turizam danas traži”, ističe međimurski župan Posavec.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave u Ministarstvu turizma, kazao je da je hrvatski turizam u mnogim svojim segmentima održiv, ali da se mora još puno raditi. “Primjer Međimurja pokazuje da je to jedan proces koji traje. Ne postoji prekidač kojim ćemo preko noći postati održivi nego to traži vrijeme, no činjenica je da postoji dobra volja da svi idemo u tom smjeru i da čitava Hrvatska, kao i Međimurje, budu održivi”, kazao je Štefičar. Dodao je da su za to namijenjena i velika sredstva iz EU fondova koja za ovu financijsku perspektivu, samo po pitanju turizma, iznose i više od milijardu eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close