Međimurje – zelena destinacija

Međimurje – zelena destinacija

Konferencija „Međimurje – zelena destinacija“ održat će se 21. travnja 2023. u hotelu Castellum u Čakovcu ( Ulica Vladimira Nazora 16)

 

O događaju

U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj se sve češće govori o održivom turizmu, a naglasak se posebno stavlja na održivi razvoj ruralnih područja Hrvatske, gdje turizam može odigrati značajnu ulogu, kao i na destinacije za masovni turizam kojima je održivost prijeko potrebna kako bi se spriječila devastacija prirodnih i kulturnih resursa.

Prema podacima UNWTO-a, više od 80% turista želi putovati održivo, te održivost predstavlja važan element kod odabira destinacije. Prema istraživanjima, turisti su spremni potrošiti 20% više, kako ne bi ugrozili održivost destinacije tijekom svog putovanja.

Međimurska županija, prva je i, zasad, jedina hrvatska županija koja je 7. ožujka 2023. godine dobila Green Destinations certifikat. Green Destinations je neprofitna organizacija koja razvija održiv i odgovoran turizam prema načelima Ujedinjenih naroda i ciljevima Globalnog vijeća za održivi turizam (GSTC), a surađuje s više od 200 destinacija i prisutna je u više od 80 zemalja svijeta.

Na konferenciji „Međimurje – zelena destinacija“ cilj je predstaviti pozitivnu praksu Međimurske županije i svih njezinih dionika u kreiranju Međimurja kao održive, zelene turističke destinacije, od zelenog brendiranja do prvog regionalnog zelenog certifikata.

Kroz panel diskusije i stručna izlaganja govorit će se o europskom „Green Deal-u“ i održivom turizmu, konkurentskim prednostima Republike Hrvatske, kako razvijati hrvatske zelene destinacije, zašto i kako destinacije mogu dobiti zeleni certifikat.

Preliminarni program
10:00 – 10:10
Pozdravna obraćanja
Vladimir Nišević, glavni urednik Poslovnog dnevnika
Matija Posavec, župan Međimurske županije
Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta
10:10 – 10:55
Panel diskusija 1: Europski Green Deal i hrvatski turizam – kako razvijati hrvatske zelene destinacije?
Razgovaramo o europskom „Green Deal-u“ i održivom turizmu, konkurentskim prednostima Republike Hrvatske, kako razvijati hrvatske zelene destinacije, zašto i kako destinacije mogu dobiti zeleni certifikat, kako ih brendirati, koje su prilike u novoj financijskoj EU omotnici...
Moderator: Saša Ćeramilac, novinar Al Jazeere Balkans
Predviđeni sudionici: Matija Posavec, župan Međimurske županije, Slavko Štefičar, ravnatelj Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Ministarstva turizma i sporta, Darija Todtling, voditeljica odjela za razvoj proizvoda Hrvatske turističke zajednice, Ita Puček, viša stručna savjetnica Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije
10:55 – 11:15
Pauza za kavu
11:15 - 11:35
Prezentacija: Kako smo dobili green certifikat?
Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije
11:35 - 11:50
Prezentacija: Zelena destinacija Laško – primjer dobre prakse
Sabina Seme, koordinatorica za održivost destinacije STIK Laško
11:50– 12:35
Panel diskusija 2: Međimurje – od zelenog brendiranja do prvog regionalnog zelenog certifikata
Lokalni turistički dionici govorit će o procesu kreiranja Međimurja kao održive, zelene turističke destinacije, od zelenog brendiranja do prvog regionalnog zelenog certifikata, a gosti iz Slovenije, predstavit će svoje primjere dobre prakse.
Moderator: Saša Ćeramilac, novinar Al Jazeere Balkans
Predviđeni sudionici: Tina Belej, direktorica STIK Laško - Centra za šport, turizam, informiranje u kulturi Laško, Katja Zadravec , direktorica marketinga Termi Sveti Martin, dr. Katarina Miličević, Tourism Lab d.o.o., Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije
12:35-12:50
Pauza za kavu
12:50– 13:05
Prezentacija: Turističke potpore u Međimurskoj županiji
Marko Puškadija, voditelj Odsjeka za turizam Međimurske županije
13:05 – 13:50
Radionica: Green destinations certificiranje za dionike u destinaciji: zašto i kako?
dr. Katarina Miličević, Tourism Lab d.o.o., Zagreb
13:50
Kraj programa
Prijavite se za sudjelovanje na konferenciji
Fill out my online form.
Događanja i aktivnosti
Učitaj više

New Report

Close