Chefovi otvoreno: Cijena 25-30 kuna realna je, bez subvencije i zarade

Autor: Marija Crnjak , 13. siječanj 2021. u 06:58
Profesionalni chefovi i jučer su pripremali obroke za stanovnike pogođenih područja;M. Medak/MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Šef Pletera kaže da je sve ugovoreno sa Stožerom, financijska konstrukcija je zatvorena. Ali troškovnik nam nisu dali.

Cijena obroka od 25 do 30 kuna realna je cijena jela bez subvencije i bez zarade, i Pleter tu ništa nije “nabrijao”, doznali smo u utorak od iskusnih ugostitelja koji i sami kuhaju na Baniji od prvog dana potresa. Demantirali su time kritike na račun visokih cijena obroka državne firme Pleter usluge, koja je od ponedjeljka krenula kuhati za stradale u potresu.

Predsjednik Uprave Pletera Marijan Mareković demantirao je pak kritike o malim porcijama, ustvrdivši da su lažne fotografije koje se vrte po društvenim mrežama, koje prikazuju rižot u plastici kao navodni Pleterov obrok.

“Mi to za teren nemamo u jelovniku. Jučer smo ljudima pripremili i dali vinogradarski gulaš za ručak, poručio je Mareković jučer na RTL-u.

Kako je poznato, država je svoju tvrtku Pleter, koja zapošljava više od 1200 kuhara i konobara, angažirala za tople obroke tek 11 dana od potresa, što su do tada obavljali volonteri kuhari, s namirnicama koje su sami donijeli i donacijama.

Zašto se to nije dogodilo ranije i nema konkretnog pojašnjenja, no u Pleteru ažu da su na terenu od prvog dana.

‘Radili smo svoj posao’

“Radili smo svoj posao. Naš objekt je zbog potresa bio izvan sustava, u vojarni je bilo smješteno 1200 ljudi, što vojske što civila, ali mi smo već od srijede organizirali prehranu za sve njih”, ispričao je Mareković, pojasniviši da su samo čekali zapovijed od Stožera civilne zaštite da se uključe u pripremu hrane za sve.

Mareković

Rižot u plastici kakav se vrtio po slikama na društvenim mrežama uopće nemamo na jelovniku za teren. Jučer smo ljudima pripremili vinogradarski gulaš za ručak.

Stožer ih je inače angažirao i za kuhanje obroka za Covid pacijente u zagrebačkoj Areni. Mareković je u ponedjeljak naveo da će od države po obroku tražiti “pristojnu cijenu” od 25-30 kuna.

Dok smo čekali da nam iz Pletera pošalju kalkulaciju cijena obroka koji se spremaju na Baniji, za mišljenje smo pitali Marina Medaka, predsjednika Nacionalne udruge ugostitelja, chefa poduzetnika s dugogodišnjim iskustvom u ovom biznisu, koji je s kolegama na terenu svakodnevno.

Presjek tržišta iz prve ruke

“Naravno da bi bilo prije bilo kakvog komentara vidjeti njihovu kalkulaciju cijena. No, u ovakvom, takozvanom linijskom poslovanju u menzama, cijena obroka s normativom koji uključuje 150 g proteina, uz pakiranje, bez ikakvih subvencija, ali i bez zarade, kreće se od 25-30 kuna.

Toliko košta grah s kobasicom, bez kobasice je to recimo 18 kuna. Roštilj je oko 35 kuna. To su cijene. Takav obrok u komercijalnom restoranu u Zagrebu košta oko 35 kuna, u Dubrovniku 60 kuna, u Puli 45 kuna, ovisno o destinaciji koja definira i ulazne troškove.

Menze obično funkcioniraju tako da imaju besplatan najam prostora i poduzetnik ulazi samo sa svojim sitnim inventarom, kako bi cijena obroka bila niža od restorana”, detaljan je Medak.

18

kuna košta grah, a uz dodatak kobasice 25-30 kn, kaže Medak

Dodaje kako su obroci kuhara volontera obilniji od navedenog normativa, s bar 200 grama mesa, zahvaljujući dobrim donacijama i entuzijazmu kuhara koji će, izvjesno je, još neko vrijeme kuhati na Baniji. “Imamo namirnica, spremaju se i nove donacije proizvođača i spremni smo nastaviti raditi u nekom sastavu”, kaže Medak.

Mareković je jučer pojasnio da je sve ugovoreno sa Stožerom, financijska konstrukcija je zatvorena. Plan je da im Stožer svaki dan dostavlja podatke o lokacijama i broju obroka koje treba isporučiti. U ponedjeljak je isporučeno 7000 toplih obroka i 5000 suhih, a tako je trebalo biti i jučer.

Obroci se rade s normativima za vojsku. Iz Pleteru usluge nam do zaključenja broja jučer nisu odgovorili na upit o kalkulaciji cijene obroka za Baniju.

Komentirajte prvi

New Report

Close