Chef s Michelinovom zvjezdicom omogućava specijalizaciju za gastro karijeru

Autor: Lucija Špiljak , 03. veljača 2019. u 22:00
Šestan želi pokazati da i u ugostiteljstvu leži svijetla budućnost/Duško Jaramaz/PIXSELL

Na specijalističko usavršavanje mogu se prijaviti mladi talenti koji imaju između 16 i 26 godina i žele svoju karijeru graditi u području gastronomije i ugostiteljstva.

Premda je hrana u neraskidivoj poveznici s emocijom, za izvrsnost na tanjuru potrebno je znanje. Misao je to vodilja specijalističkog usavršavanja u kulinarskim institucijama svjetskoga glasa pod nazivom Budi Foodie, za mlade kuhare, konobare, sommeliere i druge struke, pod palicom Rudolfa Štefana, chefa i vlasnika restorana Pelegrini iz Šibenika, nositelja Michelinove zvjezdice.

Štefan je osnovao zakladu kako bi budućim naraštajima profesionalaca u ugostiteljstvu omogućio edukaciju i kvalitetnije obrazovanje u najboljim svjetskim školama, restoranima i hotelima poput Basque Culinary Center, Cordon Bleu, pariškog Ferrandija ili talijanskog Intreccija, uz pune stipendije, ali i kako bi podigao standarde domaće gastronomske scene. Sama zaklada Budi Foodie dio je gastronomske platforme Chefs' Stage, u sklopu koje je Štefan sa svojim timom organizirao međunarodni kongres gastronomije i ugostiteljstva u Šibeniku, na kojem je sudjelovalo 400-tinjak profesionalaca iz svijeta gastronomije, od čega je gotovo 50 domaćih chefova te 30-ak istaknutih stranih imena. Kako rad zaklade obuhvaća programe nekoliko ministarstava, na osnivanju Budi Foodieja radili su više od šest mjeseci.

Na specijalističko usavršavanje mogu se prijaviti mladi talenti koji imaju između 16 i 26 godina i žele svoju karijeru graditi u području gastronomije i ugostiteljstva.  "Diploma strukovne škole nije uvjet. Međutim, podrazumijeva se da kandidati već djeluju u nekom području ugostiteljstva i gastronomije s izraženom ambicijom i željom za napretkom. S obzirom na različitost profila koji se mogu prijaviti na natječaj, kriteriji vrednovanja bit će prvenstveno talent, a zatim relevantnost iskustva i eventualne edukacije te motivacija", objašnjava Lucija Bilandžić, project menadžerica Chefs' Stagea. 

Tip edukacije, kao i sam institut, odabiru se potpuno personaliziranim principom kako bi obrazovanje što bolje odgovaralo karakteristikama i vještinama kandidata, a što je potpomognuto zakladinim financijskim sredstvima. Zakladu podupire Coca-Cola HBC Hrvatska, a kako ističe Bilandžić, njihov tržišni uspjeh, bogato znanje i poznavanje sektora ugostiteljstva i turizma te najaktualnijih svjetskih trendova stoje na raspolaganju, s ciljem postizanja izvrsnosti u hrvatskom ugostiteljstvu.

Podrška vrijednoj inicijativi dio je šireg obrazovnog programa za mlade u ugostiteljstvu koji će Coca-Cole HBC Hrvatska pokrenuti ove godine. Jedan od strateških partnera je i Valamar Riviera, jedna od najvećih turističkih kuća u Hrvatskoj. Cijena obrazovanja ovisi o programu i destinaciji, no iznosi oko 100.000 kuna po stipendistu. Prijave traju do 15. veljače ove godine, a proces je jednostavan i sastoji se od svega tri koraka. Potrebno je ispuniti obrazac na službenoj mrežnoj stranici Chefs' Stage s osobnim podacima, priložiti motivacijsko pismo i pismo preporuke te po želji priložiti originalni video materijal koji pokazuje da je osoba upravo taj mladi talent kojeg zaklada traži. Prijave na usavršavanje, kaže Bilandžić, stižu od prvog dana.

"Veseli nas da su mladi prepoznali jedinstvenost ove prilike i da su željni znanja. Tri finalista vodimo u Šibenik na naš internacionalni kongres gastronomije i ugostiteljstva gdje ćemo proglasiti pobjednika", najavila je naša sugovornica. Chef Rudolf Štefan odlučio je dokazati da i u ugostiteljstvu leži svijetla budućnost te da se učenjem, usavršavanjem, poticanjem i dodatnom edukacijom može izgraditi uspješna karijera. Stoga su razlog pokretanja zaklade, navodi Lucija Bilandžić, problemi u sektoru turizma i ugostiteljstva, a poglavito odlazak mladih i manjak radne snage, odnosno rješenja za navedene probleme. "Velika je stvar da ćemo u ovako kratkom roku stipendirati jednu osobu, a plan je da taj broj iz godine u godinu raste", zaključuje Lucija Bilandžić. Dobitnici će biti proglašeni 19. ožujka. 

Komentirajte prvi

New Report

Close